Slik blir karbonfangstanlegget i Rakkestad. Illustrasjon: Carbon Centric
Slik blir karbonfangstanlegget i Rakkestad. Illustrasjon: Carbon Centric

Carbon Centric henter 120 millioner til karbonfangstsatsing

Karbonfangstselskapet Carbon Centric har hentet inn 120 millioner kroner i kapital til å bygge karbonfangstanlegg i Rakkestad, styrke organisasjonen med flere nye ansatte og utvikle flere prosjekter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Carbon Centric beskriver seg selv som én av Norges ledende prosjektutviklere for karbonfangst i industrien.

Nå har de hentet inn over 120 millioner til videre utvikling fra Obligo og Vardar, som nå kommer inn på eiersiden, samt eksisterende og største eier Østfold Energi.

Som del av finansieringen har selskapet også sikret et betydelig grønt lån fra DNB, samt støtte til ett av prosjektene via ENOVA.

– Timingen var riktig for å styrke selskapet med både kompetanse og kapital, og vi er begeistret over å ha fått Obligo og Vardar med på laget. Dette viser at prosjektene våre er attraktive for både investorer og banker, sier Fredrik Häger, daglig leder i Carbon Centric, i en pressemelding.

Ifølge meldingen ligger nå alt til rette for å bygge det planlagte karbonfangstanlegget i Rakkestad, som vil bli det første av sitt slag.

Selskapet har annonsert tre norske prosjekter i porteføljen med årlig fangstkapasitet opp mot 170.000 tonn CO2 fra 2025. Selskapet har også internasjonale ambisjoner og annonserte nylig avtale med Islands eneste forbrenningsanlegg.

– Det er et stort marked med dertil kapitalbehov for å bygge opp fangstkapasitet over hele Europa. Bare for å finansiere prosjektene vi jobber aktivt med skal vi hente inn godt over en milliard kroner. Mens vi venter på at CO2 -lagring skal bli tilgjengelig og lønnsomt gjør vi resirkulert karbondioksid til en råvare inn i nye produkter som for eksempel e-fuel, sier Häger i meldingen.

Selskapet jobber med å etablere karbonfangstanlegg på flere lokasjoner, og skal se muligheter som til sammen utgjør over 2 millioner tonn CO2 per år i 2027.

Powered by Labrador CMS