Søves lekeplass- og utegymsapparater er nå svanemerket.

Nå kommer svanemerket utstyr til lekeplasser og parker

Det skal bli enklere for landskapsarkitekter, skoler, barnehager og boligutbyggere å tilby leke- og gymapparater som både er miljøvennlige, fine og trygge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel.

Svanemerket lekeapparat

Treråvare fra bærekraftig skogbruk
Bruk av resirkulerte plast- og metalldeler
Konstruksjon som bidra til enkel resirkulering av plast- og metalldeler
Bruk av kjemikalier som er mindre belastende for miljøet
Gode bruksegenskaper (sikkerhet, styrke og stabilitet)

Lekeutstyrsproduenten Søve har nå sertifisert 236 leke- og utegymapparater med Svanemerket, og flere er på vei, ifølge en pressemelding fra Miljømerking.

Søve har produsert lekeapparater i Ulefoss i Telemark i 43 år, og nå er også mange av dem sertifisert med Nordens offisielle miljømerke.

Fra venstre: Bjørn Olav Aarø Strandli, Svanemerket, Elna Strømme, Søve, Jånn Oscar Rambøl, Hydro og Mads Å Madsstuen, Hydro.

- Vi er stolte over å være den eneste produsenten som leverer og produserer svanemerkede leke- og aktivitetsapparater. Vi har snudd hver stein for å ha de beste produktene på markedet. Kvaliteten har vi hatt hele tiden, nå er vi også uten sidestykke når det kommer til miljø. Vi vil gi barna våre lek og aktivitet i miljøvennlige apparater. Vi vil skape, uten å bryte ned. Derfor er nesten 250 av våre produkter nå svanemerkede, sier daglig leder Elna Strømme i Søve.

Reduserte miljøbelastningen i hele verdikjeden
I dag har Søves produkter 100 prosent resirkulert aluminium, og dessuten en høy andel gjenvunnet stål. Å gjenbruke metall er mye mindre energikrevende enn å produsere nytt. Da Søve bad om resirkulert aluminium fra sin underleverandør Hydro, falt valget på den nye produktserien Circal. Den er basert på resirkulert aluminium: Minimum 75% brukt skrap som har nådd slutten av sin levetid som et produkt i bruk, og som har blitt resirkulert og sendt tilbake til kretsløpet – helt i tråd med den sirkulære økonomien. På denne måten fikk både Søve de metalldelene de skulle ha, og Hydro et nytt bruksområde for serien med lavkarbonaluminium.

- I all endring må noen gå foran. Det er Søve et godt eksempel på. De gikk tilbake i egen verdikjede og utfordret sin underleverandør Hydro på miljø. Resultatet ble et nytt bærekraftig produkt fra Hydro og redusert miljøbelastning i hele Søves verdikjede. Ambisiøse miljøkrav gir positive ringvirkninger utover i markedet, sier markeds- og kommunikasjonssjef Anne-Grethe Henriksen i Svanemerket.

Gode miljøvalg fra A til Å
Svanemerket stiller mange og strenge krav til lekeapparater. Hele produksjonsprosessen fra A til Å må oppfylle krav som sikrer at miljøbelastningen holdes så lav som mulig. Bruk av energi og kjemikalier i produksjonen blir strengt regulert av Svanemerkets krav. Materialene skal være mest mulig bærekraftige, og skal enkelt kunne tas fra hverandre etter endt bruksperiode, slik at de kan sendes inn i nye materialkretsløp.

I tillegg til resirkulert metall består mange av lekeapparatene av HPL-plater (High Pressure Laminat). Også disse delene er produsert med mindre energiforbruk. Søve har også mulighet til å levere nedgravningsfundament til de fleste av sine produkter. De er blant annet laget av restkapp fra egen produksjon. Fundamentene gjør det enklere å demontere og flytte apparatene uten at de blir ødelagt.

Søves produkter er med andre ord gode valg for alle som er opptatt av klima, bærekraft og sirkulær økonomi.

Powered by Labrador CMS