Ombruk på Økern torg åpnet i mars 2023.Foto: Arve Brekkhus.
Resirqel får Oslos miljøpris 2023 som Årets grønne selskap
Miljøprisvinneren Resirqel er en rådgiverbedrift som har spesialisert seg på ombruk, og står blant annet bak Sirkulær Ressurssentral og byggevarehuset Ombygg på Økern torg.
Oslo kommune deler hvert år ut tre miljøpriser: Én for Årets grønne innbygger, én for Årets frivillige organisasjon og én for Årets frivillige organisasjon. Prisene deles ut i Oslo rådhus 17. august.
Årets grønne innbygger er seriegründer og nabolags-ildsjel Anne Dubrau på Holmlia, mens Årets frivillige organisasjon er Stiftelsen BUA. De driver med gratis utlån av sportsutstyr, samt reparasjon og opplæring for å forlenge levetiden på utstyret.
– En pioner og pådriver
Rådgiverselskapet Resirqel får altså den tredje prisen, og kåres til Årets grønne selskap. Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), sier i en pressemelding at Resirqel gjør en viktig jobb:
– Resirqel har i mange år vært en pioner og pådriver for økt ombruk i bygg- og anleggsbransjen. Byggsektoren har et betydelig klimafotavtrykk og det er et stort potensial for mye mer ombruk av brukte materialer. Resirqel har fått til å utvikle nye løsninger for ombruk i industriell skala i godt samarbeid med andre aktører. De gjør en viktig jobb for å få fart på den grønne omstillingen i byggebransjen i Oslo og Norge, sier hun.
Resirqel har ifølge meldingen vært tidlig ute med å satse på ombruk, og de har banet vei for omstillingen til en mer klima- og miljøvennlig bransje gjennom å dele av sin kunnskap.
Ombruk åpnet i mars
Vinnerne av miljøprisen har blitt nominert av innbyggere i Oslo, og deretter kåret av en egen fagjury.
I Resirqel sitt tilfelle så har juryen merket seg at de står bak Sirkulær Ressurssentral (sammen med Statsbygg og Pådriv, journ.anm.), og tidligere i år åpnet det som trolig er et av Europas største varehus for brukte byggevarer, nemlig Ombygg på Økern torg. Byggevarehuset Ombygg AS er et ideelt datterselskap av Resirqel AS, og er en innovasjonspilot i FutureBuilt.
Ombygg åpnet dørene i mars, og formidler brukte byggevarer over 4.500 kvadratmeter under tak og 2.500 kvadratmeter utendørs.
I forbindelse med åpningen sa styreleder Aasmund Bunkholt i Sirkulær Ressurssentral til Byggeindustrien at ombruk av byggevarer er en viktig del av arbeidet med å utvikle en mer sirkulær byggenæring, og at prosjektet har kommet i stand i et samarbeid med flere aktører i næringen.
– Felles handling og samarbeid er en forutsetning for å lykkes, sa Bunkholt.