Mesterhus 50 år: - Vi skal fortsatt være eneboligkongen
Femtiåringen Mesterhus skulle slått på stortromma og feiret jubileet i København med mer enn 620 deltakere og stor festivitas. I stedet ble det kake og koronatilpasset markering på hovedkontoret i Oslo.
Mesterhuskjeden består av 150 medlemsbedrifter som er representert i alle landets fylker og har vært en av Norges største boligbyggere siden oppstarten i 1970. I dag bygger Mesterhus nye eneboliger, leiligheter, rekkehus og hytter, både i prosjekter, «ferdighus» eller skreddersøm på tomt for kunder. De jobber også mye med offentlige bygg, rehabilitering og oppussing.
Kjeden er en del av Norges største bolig-, hytte og byggevarekonsern gjennom Mestergruppen, og runder i disse dager altså femti år.
Annonse
Vil fortsatt være eneboligkongen
Kjededirektør Karl Arne Jespersen er stolt over å lede en virksomhet med frittstående byggmesterbedrifter som gjennom fem tiår har bygget mer enn 50.000 boliger.
– Mesterhus har alltid vært eneboligkongen i Norge, og det skal vi fortsette å være. Mens markedet er ned 16 prosent på eneboliger, er vi likt på nivået med fjoråret og tar markedsandeler. Vi skal bygge videre på den troverdigheten vi har i markedet og beholde posisjonen, sier Jespersen til Byggeindustrien.
– Hvordan ser dere på fremtiden i lys av koronasitasjonen?
– Det har aldri vært mer vanskelig å spå hva som skjer i markedet fremover. Vi er likevel forsiktige optimister etter gode tall i juni, juli og august. Det handler i veldig stor grad om å tilpasse oss, og de siste månedene har vi satset veldig mye på ROT-markedet for å kompensere for et vanskelig salgsmarked i mars, april og mai, sier Jespersen.
Han forteller at boligsalget nå har tatt seg opp, men at det er krevende å ta igjen det tapte.
– Vi er veldig opptatt av at vi skal ha mulighet til å bygge eneboliger over hele landet, og ikke bare enkelte steder – at det er mulig å få tak i tomter. Da er vi igjen inne igjen inne på knutepunktstrategien, sier Jespersen og sikter til at den må inkludere småhusbebyggelsen rundt de viktigste knutepunktene på en bedre måte enn i dag.
Konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen – som eier Mesterhus – fastslår at det er en vital femtiåring som i disse dager kan markere at det er gått et halvt århundre siden Mesterhus Norge ble stiftet i Tønsberg.
– Jeg opplever stor positivitet rundt kjeden. Medlemsbedriftene har mye å gjøre, selv om det har vært et fall i boligmarkedet. De har vært veldig flinke til å snu seg rundt og ta andre typer oppdrag, sier Sandvik til Byggeindustrien mens han tar seg tid til en kjapp kakebit.
Han mener en viktig årsak er at gode håndverkere alltid vil være etterspurt i markedet.
– Vi har vært litt bekymret for at aktiviteten skulle dale ettersom det har blitt solgt færre boliger de siste to årene, men det har vi ikke sett ennå. Mesterhusbedriftene med sine dyktige fagfolk har en veldig god standing, sier han.
Byggmester i tre generasjoner
En av dem Sandvik sikter til er byggmester Roar Larsen som driver Mesterhusbedriften Larsen Bygg i Horten. Han er tredje generasjons byggmester og sitter også i Mesterhusrådet som representerer medlemsbedriftene i hver sin region.
Onsdag møtte han de andre regionslederne fra nord, vest, sør og øst til samling på hovedkontoret.
– Min bestefar var med og startet Mesterhus i Holmestrand i 1970, og selv tok jeg mesterbrev i 1989 og overtok bedriften etter min far i 2004. Det lå hele tiden i kortene at jeg skulle gå den veien, og nå har jeg allerede gjort klart for neste generasjonsskifte, sier Larsen til Byggeindustrien.
For fem år siden var han også med og stiftet Mesterhus Horten Holmestrand, som er en sammenslutning av fem lokale byggmesterbedrifter med et felles salgskontor.
Noen milepæler i Mesterhus 1970: Mesterhus Norge ble stiftet da 300 byggmesterbedrifter inngikk samarbeid om å presentere eneboliger under et felles merkenavn. 1995: Mestergruppen ble etablert som en paraplyvirksomhet for blant annet Mesterhus og Mesterkjøp 2007: Første boligaktør med Svanemerkede hus 2009: Tilbyr 3D visning av husene sine på tomtebilder på nett 2010: Første kataloghus med passivhusstandard bygd i Bodø av Mesterhusbedriften Byggmester Erling Skipnes. 2010: Mesterhusbedriften Håndverksbygg/Mesterhus Oslo er med å bygge Norges første feltutbygging med passivhus 2011: FERD Capital kjøper Mestergruppen, inkludert Mesterhus 2016: Mesterhus er prosjekteier i forskningsprosjektet SEOPP (energirehabiliering i hus fra 60, 70, 80 tallet). Sintef Byggforsk ledet prosjektet 2020: Inngår samarbeid med Lindab og blir første boligbygger som gjør solcellepanel som standard tilvalg på sine hus Kilde: Mesterhus