Det er ventet mye regn i flomutsatte områder på Østlandet tirsdag, og meteorologene har sendt ut farevarsel. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Det er ventet mye regn i flomutsatte områder på Østlandet tirsdag, og meteorologene har sendt ut farevarsel.

Mer styrtregn i vente – Mehl ber folk være obs

Evakuerte i flomutsatte områder lever i uvisshet om når de kan flytte hjem. Samtidig er det meldt mer regn i områdene. Beredskapsministeren ber folk være obs.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Det er fremdeles mye vann i terrenget og vassdragene. Folk må være obs. Det er viktig at folk fortsetter å følge med på værmeldingene og lytter til prognosene fra NVE, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

NVE har sendt ut farevarsel om jord- og flomskredfare på oransje nivå for deler av Innlandet og Viken. Det er samtidig varslet styrtregn i deler av Østlandet tirsdag.

Mens mange evakuerte har fått flytte hjem igjen, lever fortsatt mange i uvisshet om når de kan returnere til hjemmene sine.

– Det gjenstår mye klarering av områder. Geologer må avklare om evakuerte områder er trygge å komme tilbake til, den jobben er ikke ferdig, sier Mehl.

Gudbrandsdalen hardt rammet

Mandag besøkte hun Sel og Sør-Fron kommune i Gudbrandsdalen for å møte evakuerte og se nærmere på flomskadene.

Samme dag, like sør i Gudbrandsdalen, kollapset jernbanebrua over Lågen ved Ringebu – det seneste eksempelet på hvordan uværet har satt sitt preg på området.

– Når man kjører oppover Gudbrandsdalen, kan man helt tydelig se hvordan uværet har tatt for seg. Det har gått små og store ras, og vannstanden er fortsatt høy i mange av vassdragene, sier statsråden.

– Varslene var viktige

Mehl har de siste dagene reist rundt til flomområder flere steder på Østlandet. Folk forteller om at alle varslene som kom i forkant av uværet, var viktige, sier Mehl, selv om hun er tydelig på at man ikke kan trekke noen konklusjoner ennå.

– Varslene fra meteorologene, NVE og Statsforvalterne gjorde at en del av kommunene som først ble rammet, kunne iverksette forebyggende tiltak og varsle folk.

– Det er jo vanskelig å vite hvordan det hadde gått i et alternativt scenario, legger hun til.

Måtte smøre mat til trailersjåfører

Det er mange som har bidratt på hver sin måte i håndteringen av uværet, forteller Mehl, som har hørt mange historier fra folk i flomområdene de siste dagene.

– En slik krise fører til små og store behov. I Sør-Fron fortalte noen om at de måtte smøre mat til trailersjåfører som sto fast på en stengt vei, hvor det var langt til butikken, forteller hun.

Flere steder har bønder og lokale gravd midlertidige flomvoller for å berge noe av avlingen.

– Man har måttet finne alternative lokaler til stengte skoler og barnehager. Det er veldig mange sånne praktiske problemstillinger som har måttet løses, sier hun og roser den lokale beredskapen, både av aktører og frivillige.

Mange lærepunkter

Det er mange ting man kan lære av alt som har skjedd den siste uken, sier Mehl, som legger til at man først må skaffe seg oversikt.

– Det er ingen tvil om at vi må fortsette med flomsikring og forebygging av naturskade. Norge er et land hvor vi lever tett på naturen – også i de store byene, sier hun.

Powered by Labrador CMS