Mener slavekontrakter fører til svart arbeid

Malermester Leif Thorvaldsen i Vestby mener entreprenører og offentlige byggherrers prispress er medvirkende til den økende bruken av svart arbeidskraft.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

- Kontraktene dikteres fra entreprenørene, og de endres etter hvert for å spisse konkurransen. Vi har ikke noe imot konkurranse, men dette er et spill hvor reglene endres underveis. Se på prisene for arbeidet, og du kan ane at her må arbeidet foregå svart, sier malermester Thorvaldsen til Aftenposten

Han trekker frem Handelsbygningen i Oslo som et eksempel. Der ble to useriøse aktører kastet ut. Dette var også en kontrakt Thorvaldsen regnet på, men trakk seg fra etter å ha blitt forelagt det han kaller en slavekontrakt.

Sammen med kvalitetsleder Nils Christer Røstad i samme selskap reagerer de også på at det offentlige inngår kontrakter med timespris for malere til 300 kroner. De mener at byggherrene må forstå at dette må dreie seg om ulovligheter når prisen blir så lav.

- Malingsjobbene utføres ofte helt på tampen av et prosjekt. Noen ganger er marginene små, og da forsterkes jaget etter en lav pris. Da trengs rutiner som ikke påvirkes av stress, sier BNL-direktør Jon Sandnes til Aftenposten. Han understreker at aktsomheten hos alle parter må opp når jobben umulig kan gjøres løvlig til den prisen som er inngått.

Samtidig understreker riksadvokat Tor-Aksel Busch at entreprenører som benytter seg av kriminelle underleverandører kan bli straffeforfulgt. Blant annet hvis det avdekkes at de ikke har gode nok kontrollrutiner for å fange opp ulovlighetene.

Powered by Labrador CMS