Marianne Borgen i SV er fornøyd med at lærlingene får sine plass i to store prestisjeprosjekter i Oslo.

Med lærlinger skal Munch-museet bygges

Bystyret i Oslo går inn for at entreprenørene som skal bidra til å bygge Munch-museet og Deichmanske i Bjørvika må forplikte seg til å bruke lærlinger i prosjektene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Slik skal Munch-museet bli.

Både Høyre, KrF, SV og Venstre, som alle er den del av det såkalte «Tøyen-forliket», støtter forslaget som skal behandles denne uken.

- Det er en kjempeviktig sak, fordi dette blir flotte signalbygg, ikke bare for Oslo og landet, men også i internasjonal sammenheng, sier bystyrepolitiker Marianne Borgen i SV til Byggeindustrien.

Det er den erfarne SV-politikeren, som også var sentral i Tøyen-forliket, som har vært initiativtaker til bystyreforslaget om at både Deichmanske og Munch-museet skal bli såkalte «Vardeprosjekter».

- Foreløpig er det denne litt snodige konstellasjonen mellom SV, Høyre, Krf og Venstre som står bak forslaget, men det har med Tøyen- og Munch-avtalen å gjøre. Jeg tar det nesten for gitt at flere andre partier som for eksempel Arbeiderpartiet vil være med på å gi et slikt forslag et enda bredere flertall enn det som allerede er der i dag, sier Marianne Borgen.

Heve status

Det er Oslo håndverks- og industriforening som deler ut status som «Vardeprosjekt». Blant kravene som stilles er at det er et større offentlig byggeprosjekt, enten nybygg eller rehabilitering, og at leverandører innen alle lærefag som deltar i prosjektet skal ha med lærling.

Eivind Andersen i OHIF mener det er viktig at store byggeprosjekter som Munch-museet og Deichmanske går foran som gode lærlingeksempler.

Administrerende direktør Eivind Andersen i Oslo Håndverks- og industriforening er fornøyd med at Bjørvika-prosjektene Munch-museet og Deichmanske blir Vardeprosjekter.

- Vi tror det å få være med på byggeprosjekter som har tydelig profil i samfunnet vil være ekstra gøy for lærlingene. Dette vil være ett av virkemidlene som kan bidra til heve statusen til byggfagene, sier administrerende direktør Eivind Andersen i Oslo håndverks- og industriforening.

Oslo Rådhus ble bygd med lærlinger

Det er en beskrivelse Marianne Borgen er enig i og peker på at Oslo Rådhus i sin tid – riktignok lenge før Vardeprosjektenes tid – ble bygget på tilsvarende vis.

- Her var lærlinginnslaget stort, og jeg har snakket med folk som i dag er 70- og 80 år gamle, som er stolte over at de fikk være med på å bygge rådhuset. På samme måte tenker jeg at vi nå bidrar til å skape stolthet i fag vi ser færre ungdom søker seg til. Vi må snakke disse fagene opp, sier Borgen.

Hun presiserer at det er først og fremst Munch-prosjektet som vil få full effekt av det tverrpolitiske forslaget som legges frem for bystyret denne uken.

- Når det gjelder Deichman, så har det prosjektet allerede kommet godt i gang, og det er ikke sikkert vi får dette til i alle ledd der. Men bystyret gir en marsjordre om at lærlingforpliktelsen skal bakes inn så langt det er mulig også der. Men for Munch, er vi overbevist om at vi vil få et fantastisk Vardeprosjekt fra start til mål, sier Borgen.

Mer å gjøre

Hun ser likevel at kommunen fortsatt har utfordringer på lærlingsiden i sine byggeprosjekter.

- Det er flere ting vi må bli bedre på, og dette er bare ett av flere virkemidler vi kan benytte oss av. Men nå er jeg først og fremst glad for at vi har levert inn dette forslaget og at det er flertall for det i bystyret. Det er et viktig steg på veien, sier Borgen.

Det var under Oslo håndverks- og industriforenings årskonferanse tirsdag, at Borgen og flere andre oslopolitikere var til stede for å fortelle om de to kommende Vardeprosjektene i Bjørvika. Også Haugenstua skole i Oslo har status som Vardeprosjekt.


Powered by Labrador CMS