Foto: Foto: Arve Brekkhus

Makteliten samlet i Operaen (bildekarusell)

Hvordan kan vi redusere frafallet i utdanningsløpet og bidra til god tilgang på kompetent arbeidskraft - til beste for bedriftene, samfunnet og individet? Det var temaene som ble tatt opp på NHOs årskonferanse onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Onsdag møtte 1.250 bedriftsledere, ledere i offentlig sektor, toppolitikere, akademikere og fageksperter til NHOs Årskonferanse 2014 som har fått navnet Læringslivet. Temaet var ungdom, kompetanse og muligheter.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund og statsminister Erna Solberg.Arve Brekkhus

- Med årets konferanse ønsker vi å prege den politiske debatten og rette søkelyset på politikk innen kompetanseområdet, sier prosjektleder i NHO, Tone Knutsen. Hun hadde et sterkt prosjektteam i ryggen, bestående av fagpersoner fra kompetanse-, arbeidsmarkeds- og kommunikasjonsavdelingene i NHO. Dette er 25. gang NHO samler norsk samfunns- og næringsliv til den årlige temakonferansen.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er tilstede på NHO-konferansen.Arve Brekkhus

- 1.250 næringslivsledere, politikere og akademikere vier en arbeidsdag til onsdagens konferanse. Dette stiller store krav til oss i NHO. Årskonferansen må innfri og vi må sørge for at deltakerne får valuta for tiden de tilbringer her. Det er stor interesse for læringslivstemaet og vi har fullt hus i Operaen denne dagen, sa Knutsen.

#læringslivet - fire forslag

Konferansen bygger på NHOs fire politiske forslag for kompetansepolitikk:

* Belønne gode lærere.

* Tidlig innsats: Obligatorisk og gratis opplæring i barnehagen for femåringer.

* En tredje utdanningsvei i videregående opplæring - rett fra ungdomsskole til arbeidslivet.

* Bedre dimensjonering av høyere utdanning.

Disse spørsmålene skulle prege konferansen:

* Hva vet vi om ungdommens vei gjennom utdanning og arbeid?

* Hvilken betydning har tidlig innsats for evnen til å lykkes i utdanning og arbeid?

* Hvordan skaper vi fremtidens utdanningssystem, og hva er bedriftenes behov?

* Hvilke muligheter gir ny læringsteknologi?

* Hvordan fortsetter læringen i bedriftene, og hvordan bidrar det til å opprettholde konkurransekraft, vekst og innovasjon?

Til å belyse dem hadde NHO blant annet invitert statsminister Erna Solberg, Andreas Schleicher fra OECD, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, rektor ved UiO Ole Petter Ottersen, administrerende direktør i SSB Hans Henrik Scheel, professor ved UiS Mari Rege, leder av Utdanningsforbundet Ragnhild Lied, Ole Robert Reitan, Bent Stiansen og andre ledere fra NHOs medlemsbedrifter. Årets programleder var Thomas Seltzer.

Powered by Labrador CMS