Nylig ble kontrakten mellom Advansia og NRK signert. Fra venstre: Johan Arnt Vatnan, styreleder i NRKs prosjektstyre, Vibeke Fürst Haugen, kringkastingssjef i NRK og Christopher Klepsland, administrerende direktør i Advansia.Foto: Robert Rønning/ NRK
Løftet beslutning til kringkastingssjefen da prosjektdirektør og styreleder meldte seg inhabile
Både prosjektdirektør Tor I. Hoel og styreleder Johan Arnt Vatnan i prosjektselskapet NRK Normannsløkka AS meldte seg inhabile da NRK skulle velge prosjektledelse til Ensjø-utbyggingen. Beslutningen ble løftet til kringkastingssjefen i en konkurranse der Hoels tidligere arbeidsgiver endte opp som vinner. – Veldig fornuftig, mener ekspert.
NRK skal flytte fra Marienlyst og planlegger å flytte inn i nytt hovedkontor på Ensjø i 2029.
I august i fjor ble det kjent at den erfarne prosjektmannen Tor I. Hoel hadde sagt opp som sin direktørstilling i ett av landets største prosjektledelsesselskap, Advansia, for å bli NRKs nye prosjektdirektør.
Annonse
Hoel tiltrådte stillingen i NRK Normannsløkka AS 1. oktober i fjor.
28. mai ble det kjent at hans tidligere arbeidsgiver Advansia fikk kontrakt for prosjektledelse i utbyggingen som Hoel nå leder. Kontrakten har en anslått verdi på 130 millioner.
Selskapene Advansia, WSP Norge, Metier og Marstrand var kvalifisert og leverte tilbud i konkurransen. Ytterligere fem selskaper viste interesse, men ble ikke kvalifisert, går det frem av dokumenter Byggeindustrien har innsyn i.
Evalueringen av de fire tilbudene som kom inn skjedde uten at Tor I. Hoel involvert i vurderingen av tilbyderne, viser dokumentene.
Heller ikke styrelederen i NRK Normannsløkka, Johan Arnt Vatnan, deltok i vurderingen. Vatnan hadde direktørstilling i Metier fra 2013 til 2016.
Habilitetsvurdering ga grønt lys
I november 2023, rundt en måned før prosjektledelseskonkurransen ble lyst ut, ble det gjennomført en ekstern habilitetsvurdering av Tor I. Hoel.
Det var Hoel selv som tok initiativ til å få gjennomført habilitetsvurderingen. Bakgrunnen var nettopp hans tidligere arbeidsgiverforhold til Advansia.
Den eksterne vurderingen fra CMS Kluges advokater konkluderte i et notat med at Hoel ville være habil i en konkurranse der hans tidligere arbeidsgiver deltok.
«Slik vi vurderer det, er Hoel ikke inhabil til å evaluere et eventuelt tilbud fra Advansia i konkurransen. Et tidligere ansettelsesforhold er i seg selv ikke til hinder for å delta i en anskaffelse hvor tidligere arbeidsgiver inngir tilbud. Habilitetsproblematikk vil kun være aktuelt dersom den tidligere arbeidsgiveren tilbyr nøkkelpersoner i konkurransen som står i et vennskapsforhold til Hoel. Etter det opplyste er det imidlertid ikke sannsynlig at de av Hoels tidligere kollegaer som kan anses som venner, vil ha noen rolle i et eventuelt tilbud fra Advansia i denne anskaffelsen», skriver Kluge i sin konklusjon og fortsetter:
«For det tilfellet at disse tidligere kollegaene likevel skulle bli tilbudt som nøkkelpersoner i et eventuelt tilbud fra Advansia, er vår vurdering at denne situasjonen kan løses ved å treffe egnede tiltak som sikrer at Hoel ikke deltar i evalueringen av disse personenes personlige egnethet.»
Til tross for at notatet ga Hoel grønt lys, vurderte NRK saken annerledes. Internt i NRK var anbefalingen at Hoel burde melde seg inhabil.
Det går frem av en epost NRKs leder for etterlevelse og risikostyring, Lars Christian Engen, sendte til Tor I. Hoel 27. november i fjor. Engen mente det kunne bli stilt spørsmål dersom Advansia leverte tilbud og at det kunne gi omtale som var negativ for NRK og prosjektet.
«Jeg er i stor grad enig i de forvaltningsrettslige vurderinger som er gjort, men vil påpeke at ved vurdering av habilitet så er det også et vurderingsmoment at det «særegne forholdet» ikke må være «egnet til» å svekke tilliten til upartiskheten jf. Forvaltningsloven § 6(2). I den sammenheng bør man vurdere om det særegne forhold som sådan – bedømt utenfra – er egnet til å svekke allmennhetens tillit til behandlingen av saken. Vurderingstemaet er ikke belyst til notatet», skriver Engen i eposten til Hoel.
Engen fortsetter med å begrunne hvorfor Hoel burde melde seg inhabil.
«Offentlig interesse rundt prosjektet, det korte tidsrommet fra din ansettelse i selskapet og det forhold at du har flere bekjentskaper som kan få en særlig fordel av å vinne anbudet, er momenter i den forbindelse. Inhabilitet i offentlige anskaffelser skal vurderes strengt og jeg anbefaler at dette hensynet veier tungt her. Mitt råd er derfor at du melder deg inhabil og ikke deltar i evalueringen av tilbud i denne konkurransen.»
Om styreleder i NRK Normannsløkka, Johan Arnt Vatnan, skriver NRKs leder for etterlevelse og risikostyring følgende:
«Du nevnte at styreleder i prosjektet, Johan Arnt Vatnan, også vil være inhabil til å vurdere eller foreta beslutning i denne saken. Legger vi dette til grunn må eventuell beslutning løftes til Kringkastingssjefen i NRK.»
Anskaffelsesekspert: – Veldig fornuftig
Prosjektdirektøren fulgte rådet og meldte seg inhabil.
Det mener anskaffelsesekspert var en riktig beslutning.
– At han meldte seg inhabil i denne saken, mener jeg var veldig fornuftig, sier anskaffelsesekspert og advokat, Marianne Dragsten til Byggeindustrien.
Hun utdyper hvorfor:
– Nå har ikke jeg hele bildet og vet ikke hvilke vurderinger som ble gjort i habilitetsvurderingen som ga grønt lys, men jeg tenker at prosjektdirektøren er inhabil i forholdet til sin tidligere arbeidsgiver. Når det er så kort tid siden han var ansatt i selskapet, så vil han fortsatt ha med seg de relasjonene han hadde hos sin arbeidsgiver, sier Dragsten.
Hun understreker at jo lenger tid som er gått, desto mer skal det til for å være inhabil.
– Det er en kjent problemstilling at konsulenter som går fra ulike selskaper, ofte gir oppdrag til sine gamle arbeidsgivere. Derfor er det særlig viktig å være oppmerksom på habilitet i denne type saker. Det virker det som NRK har gjort her, sier Dragsten.
CMS Kluge opplyser til Byggeindustrien at de står ved den habilitetsvurderingen de har gjort, og at de ikke har kommentarer til notatet utover det som står der.
Økonomi- og finansdirektør Andreas Norvik i NRK var en del av beslutningsteamet. Han mener også Tor I. Hoel er inhabil i forholdet til sin tidligere arbeidsgiver.
– Helt åpenbart. Og for oss har dette vært helt ukomplisert. Når du først har tatt beslutningen om at prosjektdirektøren er inhabil, så må du bare innrette deg deretter. Vi har andre fagfolk som har bistått i prosessen, selv om det selvsagt hadde vært en fordel om han hadde vært med i vurderingen. Han besitter en kompetanse som ville vært nyttig for oss i en sånn prosess, sier Norvik.
– Styreleder i NRK Normannsløkka var heller ikke med i vurderingen av tilbudene. Hvordan løste dere dette?
– Vi har et prosjektstyre som er besluttende organ, og det er riktig at også styreleder meldte seg inhabil. Her var vi mer usikre, jeg opplever nok at det var mer overilt i styrelederens tilfelle, men vi tok likevel høyde for at han kunne være inhabil nettopp fordi vil ville ekstra forsiktige på dette området.
– Og da ble kringkastingssjefen kalt inn for å ta den endelige avgjørelsen?
– Det var kringkastingssjefen, undertegnede og noen andre som basert på utvalgets innstilling tok beslutningen. Men jeg må få understreke at selv om dette ikke er kjernevirksomheten vår, så driver vi med masse anskaffelser i NRK både når det gjelder teknologi, rehabiliteringer og andre prosjekter. Vi har en innkjøpsorganisasjon som er skrudd sammen for å kunne håndtere habilitetsspørsmål, sier Norvik.
Hoel: – Enkelt valg
Prosjektdirektør Tor I. Hoel sier til Byggeindsutrien det var et enkelt valg å melde seg inhabil.
– Vi ønsket å få min habilitet vurdert. I tillegg ønsket vi å være på den sikre siden og tok en gjennomgang internt i NRK. For meg var det en enkel beslutning å melde seg inhabil, sier han.
Han mener det ikke er en stor ulempe for prosjektet at verken han eller styreleder var med i evalueringen.
– Så lenge konkurransegrunnlaget beskriver grundig det som er behovet til prosjektet, og vi har en god evalueringsgruppe som vi har hatt i dette tilfellet, så er det ikke nødvendig at vi er med på evalueringen, sier Tor I. Hoel.
Han sier målet med konkurransen har vært å få det beste teamet til prosjektet.
– Dersom jeg hadde sittet i evalueringsgruppen, og det senere kunne mistenkes at jeg var inhabil, kunne man endt opp med at Advansias tilbud ble forkastet. I denne konkurransen ville vi da ikke endt opp med det beste teamet i henhold til tildelingskriteriene i denne konkurransen. Det ville vært synd for NRK, selv om dette sannsynligvis også ville gått helt fint med de andre dyktige teamene som også var med i konkurransen, sier Hoel.
– Føre-var-prinsipp
Johan Arnt Vatnan sier til Byggeindustrien har at han syntes det greit å melde seg inhabil i konkurransen av et føre-var-prinsipp.
– Jeg har jo vært ansatt i Metier tidligere, sier Johan Arnt Vatnan.
Kontrakten er inngått mellom Advansia og prosjektselskapet NRK Normannsløkka AS. I NRK Normannsløkka utgjør prosjektstyret også styret i selskapet. Johan Arnt Vatnan, som er styreleder, deltok under kontraktsigneringen.
Vatnan forklarer at så lenge Metier ikke vant konkurransen, så kunne han delta på signeringen.