Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er positiv til EUs karbontoll (CBAM), men et vedtak fra regjeringen lar likevel vente på seg. Foto: Bibiana Piene / NTB

LO og NHO krever ja til EUs karbontoll

LO, NHO, Fellesforbundet, Styrke, Norsk Industri og Fornybar Norge går sammen om å kreve at Norge sier ja til EUs karbontoll.

Publisert

– Vi ber om at regjeringen så raskt som mulig bekrefter at EUs karbongrensejusteringsmekanisme (CBAM) vil innføres i Norge, heter det i en felles pressemelding fra organisasjonene tirsdag.

Karbontollen ble innført i EU i oktober i fjor. Den skal sørge for å jevne ut prisen på varer som aluminium, sement og gjødsel som er produsert i EU, der industrien må betale dyrt for utslipp, og land som ikke har slike avgifter.

Slik skal CBAM hindre at europeiske bedrifter blir utkonkurrert.

– EUs klimasamarbeid viktig

Hvis Norge ikke har det samme regelverket, kan det bli langt vanskeligere å få eksportert norske varer til kontinentet, frykter organisasjonene.

– Vi ser allerede konkrete eksempler på at dette skaper problemer for norske virksomheter som eksporterer til Europa, skriver de.

I tillegg peker de på at CBAM er tett knyttet til EUs system for handel med utslippskvoter (EU ETS), som Norge har vært en del av siden 2008. CBAM skal gradvis erstatte frikvotene for industrien, som skal være helt borte innen 2050.

– CBAM skaper et forutsigbart rammeverk for grønn omstilling på like vilkår i hele Europa. Dette systemet gir insentiver for utslippsreduksjoner for industrien, heter det i pressemeldingen.

– Det er svært viktig for rammevilkårene og forutsigbarheten for norsk næringsliv å være en del av EUs klimasamarbeid, slår organisasjonene fast.

Vedum positiv

I Norge har CBAM blitt merket som «ikke EØS-relevant», det vil si at regelen ikke automatisk blir en del av EØS-lovverket.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har tidligere uttalt til NTB at han er positiv til karbontollen, men et vedtak fra regjeringen om å innføre den har likevel latt vente på seg.

Powered by Labrador CMS