Vedfyring en stor miljøsynder
Kulda har i en lengre periode stabilisert seg over store deler av landet. Værsituasjonen har ført til akutte utfordringer med svevestøv i flere av de store byene. Noe overraskende for mange er det kanskje at vedfyring er den store synderen.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Man har kanskje inntrykk av at bil- og tungtrafikk er den aller største synderen i denne problematikken. Men det er altså alle som fyrer med ved, og de er det mange av, som er de største forurenserne. NRK melder at det Ifølge beregninger fra det europeiske miljøbyrået skal så mange som 2.000 nordmenn ha dødd for tidlig i 2012 grunnet luftforurensning og over 80 prosent av dødsfallene skyldtes ikke nitrogendioksid fra dieselbiler, men finmasket svevestøv som først og fremst kommer fra vedfyring.
Dermed er det på høy tid å sette inn skikkelige tiltak også innen dette feltet. Når det synes å være langt mer skadelig med vedfyring enn trafikk fra dieselbiler må vi ikke ha det slik at hele den offentlige debatten dreier seg om trafikken.
Det er selvsagt fullt mulig å gjøre noe med vedproblematikken – og veldig mye kan gjøres uten at man blir nødt til å gå over til alternative oppvarmingskilder. Hovedproblemet synes å være at mange bruker gamle og utdaterte ovner som ikke brenne rent nok. Da frigjøres veldig mye finmasket svevestøv som er skadelig for oss mennesker. Vi må dermed sørge for at langt flere går over til rentbrennende ovner. De beste ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent. De gamle på rundt 50 prosent. Det vil dermed ha stor virkning om mange bytter ut sine gamle ovner – og ved siden av renere utslipp vil man også kunne få en bedre og mer økonomisk oppvarming.
Skal vi lyktes med dette trengs det ordninger som sikrer at flere bytter ut sine gamle ovner, og da er det beste virkemidlet selvsagt incentiver. Det finnes ordninger for dette, blant annet i Oslo. Men det er flere byer som har sterkt behov for dette. Ikke minst ligger det ofte nærmest et giftlokk over Bergen. Og her hadde man en støtteordning tidligere – denne må selvsagt gjeninnsettes. Erfaringene fra Vestlandets hovedstad viser at det ikke er i rushtiden utslippet av svevestøv er størst, men når folk er hjemme og fyrer opp i ovnen. Det bør dermed settes i gang en større kampanje for å få til en stor utskifting av gamle vedovner – det vil virkelig kunne få en innvirkning på svevestøvproblematikken.