Spenstig satsing i Åmot
Det var tilbake i 2015 initiativtakerne begynte å arbeide med og etter hvert presenterte planene om å bygge opp en svær massivtrefabrikk i Åmot i Buskerud. Tirsdag kunne eierne endelig formelt åpne satsingen til en kvart milliard kroner.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Dermed har det norske markedet fått på plass en stor lokal aktør som kan være i stand til å levere til det stadig økende markedet etter massivtreelementer. Det har opp gjennom årene vært forsøkt med flere etableringer av produsenter av massivtre – men det er ikke kommet opp en aktør som har lykkes i den grad at det stadig økende lokale markedet har kunnet hente lokale byggevarer av denne typen. Det har vært en kraftig oppsving i bruk av massivtreelementer de siste 2-3 årene, ikke minst innen utbygging av skolebygg, ulike helsebygg og andre offentlige prosjekter. Vi ser at en rekke private utbyggere nå også tar i bruk massivtre – men langt de fleste av disse har importert massivtreelementer fra utenlandske fabrikker, og da først og fremst fra Østerrike. I et miljøperspektiv er selvsagt ikke dette spesielt heldig.
Med satsingen i Åmot står nå en lokal produsent klar til å ta over en stor del av dette markedet – vel å merke om man klarer å være konkurransedyktige. Vi vil tro at en lokal aktør på en grei måte vil kunen klare å sikre seg oppdrag i store deler av landet. Man har forholdet med at transportkostnadene reduseres - men ikke minst at man også kan redusere CO2-utslippet frakten over store avstander vil påvirke – noe som også har vært og vil være viktige og avgjørende momenter for en rekke utbyggere som satser på massivtreelementer.
Det er ikke ofte vi ser nyetableringer av dette formatet i Norge. Satsingen på rundt 250 millioner kroner og produksjonslokaliteter som samlet er på rundt 9.000 kvadratmeterer er langt fra daglig kost i den norske byggenæringen. Med denne ene fabrikken har Norge fått en fabrikk som kan forsyne en betydelig andel av massivtrebehovet rundt om i landet. Fabrikken har en kapasitet på rundt 70.000 kubikkmeter massivtre i året, fordelt på to skift. Man forventer å produsere rundt 15.000 kubikkmeter kubikkmeter massivtre i inneværende år, noe som skal vokse til 25 prosent av kapasiteten neste år.
Dermed ligger det potensiale til å forsyne store deler av massivtremarkedet i Norge fra denne fabrikken – og det vil også kunne åpne seg muligheter for eksport, i hvert fall til de nærmeste utenlandske markedene. Nå er det slik at det også satses på flere lignende utbygginger i nabolandet Sverige – hvor massivtre også er på vei fremover. Men enn å lenge er i hvert fall den nye fabrikken i Åmot verdens største i sitt slag.
Bak storsatsingen står private investorer, med Splitkon i spissen, samt Siva, som er et statseid selskap for industrivekst. Siva har bygd selve produksjonshallen, som leies tilbake til Splitkon.