Politiet strammer grepet
Kampen mot arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen hardner til. Næringen selv har lenge påpekt problemet – og politiet og påtalemyndighetene har for lengst innsett alvoret. De har tidligere også advart næringens aktører om at de også må rydde i eget hus – og dette begynner nå å få konsekvenser.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Riksadvokat Tor-Aksel Busch var i mai i fjor ute med en advarende pekefinger mot byggenæringens virksomheter. I en sak som ble referertpå bygg.no uttalte han at dersom selskapene i næringen og selskapenes ledere ikke etablerer gode nok rutiner for å fange opp kriminelle elementer de har i jobb på byggeplassene, vil det komme reaksjoner, og disse reaksjonene skal svi. Han sa blant annet: ” Næringens firmaer vil bli en del av etterforskingen, for å se om kontrollrutinene de har etablert er gode nok til å fange opp ulovligheter. Om selskapene ikke har gode nok systemer på plass, så kan de bli stilt til ansvar og det kan komme foretaksstraff i form av kraftige bøter. Dette ansvaret går helt opp til topps hos adm. dir. i selskapene”.
Næringens ledere har selv påpekt at det er viktig å rydde i eget bo – og at man ikke bare kan forlange at andre rydder opp. Nå kan det virke som om politiet også i større grad retter innsatsen mot de større entreprenørene og deres bruk av underleverandører.
Aftenposten hadde søndag et oppslag om at Alliero er tiltalt for uaktsomt heleri, og at saken nå ender i retten ettersom selskapet ikke er enig i boten de ble forelagt. Selskapet mener politiet tar feil og at de ikke har gjort noe galt. Hvordan denne saken ender er uvisst – men det er helt klart at den vil bli fulgt med interesse av både næringen, jurister og selvsagt politiet og påtalemyndighetene.
Det er meget sannsynlig at lignende saker vil kunne komme opp også fremover. Arbeidslivskriminaliteten er nå utbredt i deler av næringen – og har man ikke god nok kontroll nedover i rekkene kan det dukke opp overraskelser på flere byggeplasser.
Vi regner med at både byggherrene og entreprenørene allerede har satt inn ressurser på å avdekke mulige ulovligheter på deres byggeplasser - og at dette gjøres så langt det er mulig. Det finnes helt sikkert begrensninger i hvordan dette arbeidet i praksis kan gjennomføres – men med regjeringens tiltakspakke som nylig ble lansert – skal det etter hvert stadig bli vanskeligere å være kriminell innen bygg og anlegg. De store aktørene vil også selvsagt hindre at deres byggeplasser brukes som et sted for å omsette ulovlige penger.