Mot bedre tider for de seriøse?

Det har de senere årene vært mye fokus på utfordringer med arbeidslivskriminalitet og følgene dette har hatt for byggenæringen. Nå meldes det om enkelte lyspunkter som forhåpentligvis kan være med på å endre utviklingen innen visse deler av næringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Utfordringene man har sett med arbeidslivskriminalitet samt svart arbeid – som igjen har gitt utfordringer for de seriøse aktørene i næringen og som har påvirket rekrutteringen til næringen – har i altfor stor grad overskygget alt det positive som hver eneste dag skjer rundt om i næringen. Vi må ikke glemme at denne utfordringen innen næringen kun rammer deler av aktiviteten enkelte steder i landet – og at næringen i all hovedsak domineres av seriøse aktører som ønsker å gjøre en best mulig jobb. Det betyr ikke at vi skal undervurdere utfordringen rundt de useriøse som gjør hva de kan for å sikre seg lettjente penger – på bekostning av andre. Dette er og blir et stort problem – men forhåpentligvis kan vi nå begynne å se noen effekter av innsatsen som er lagt ned.

Flere byggherrer, ikke minst de offentlige, setter stadig strengere krav for å sikre seg seriøse samarbeidspartnere og virksomhetene i næringen er selv blitt langt flinkere til å luke de useriøse ut som underentreprenører - og det er generelt et langt sterkere fokus på utfordringene generelt i samfunnet. Dette gjør at både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden sier nå det er mer optimistiske med tanke på fremtiden. Både styreleder Dag Andresen i BNL og nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, sier de ser flere positive aspekter ved utviklingen innen arbeidslivet i byggenæringen, og at pendelen er i ferd med å snu i riktig retning. Dette ser vi blant annet også ved at innsøkningen til yrkesfagene er i stadig bedring.

Andresen og Krogstad deltok tirsdag i en debatt i regi av Veidekke på Arendalsuka og peker på at det som nå skjer er en grunnleggende positiv utvikling. I dette understrekes det også at man må se til at trepartsmodellen beholder sin sterke og viktige posisjon i arbeidslivet i Norge – og at man må fortsette det felles arbeidet med at det skal bli enda vanskeligere å være useriøs.

Nå er det ikke slik at alt bare er fryd og gammen – det er fortsatt store utfordringer innen visse områder – og arbeidet må fortsette med ytterligere forsterket innsats i tiden fremover. Ikke minst ser vi at det gjenstår et omfattende arbeid innen ROT-markedet – som har enorme utfordringer med useriøse aktører og svart økonomi. Her er det avgjørende at myndighetene spiller enda sterkere virkemidler inn på banen. Utviklingen innen denne delen av denne næringen er på et helt annet seriøsitetsnivå enn resten av næringen - og her må det skje noe.

Powered by Labrador CMS