Mange konkurser i bygg og anlegg

I løpet av de første månedene i 2014 har det vært mange konkurser i norsk næringsliv, og mange av konkursene har kommet i bygg og anlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Så langt i år, til og med uke 20, har hele 637 virksomheter med tilknytning til bygg og anlegg gått konkurs i Norge. Dette er et høyt tall. Antall konkurser på samme tid i 2013 var 612, altså ikke en veldig stor økning. Men så må vi også huske på at 2013 hadde en økning i antall konkurser fra året før.

Nå sier statistikken Byggeindustrien hver uke samler inn ikke hvor mye disse selskapene omsetter for eller hvor mage ansatte de har. Men er rask gjennomgang kan tyde på at det så langt er noe mindre firmaer som må kaste inn håndkleet, og at det er en stund siden de store selskapene har gått over ende, noe vi så mer av for en tid tilbake, ikke minst innen anlegg.

Nå er det meget stor aktivitet i anleggsmarkedet, i store deler av landet. Det er derfor mange som har et bedre marked enn for et par år siden, slik at de som slet for en tid tilbake klarer å holde hodet over vannet nå. Men innen byggsektoren er det mange som ikke klarer å holde liv i virksomhetene. Mange mindre selskaper går over ende. Innen bygg svinger markedet for tiden, og det er store geografiske forskjeller i aktivitetsnivå.

Nå er det selvsagt også viktig å huske på at det hver eneste dag startes opp mange selskaper innen bygg og anlegg. Det er få andre næringer hvor det i utgangspunktet er så lett å starte egen virksomhet, og svært mange prøver lykken. Det er derfor mange virksomheter som rett og slett ikke har livets rett, og som ikke har sjanse å klare seg. Hverken kompetanse eller strategi er på plass for mange, og da går det som det må gå, til skifteretten. Det er derfor ikke bare negativt at noen selskaper ikke klarer seg. Det må nødvendigvis være slik at noen ikke klarer å konkurrere i et velfungerende marked.

Vi skal også huske på at det har gått bra for den norske byggenæringen over en lengre periode, og det vil alltid lokke til seg mange som vil tjene noen raske penger, både fra inn og utland. Disse vil sjelden holde lenge ut.

Men det er likevel viktig å følge med på utviklingen, og se om tallet på konkurser vil fortsette å øke. Det kommer selvsagt en grense for hvor mange som kan bukke under før det er et svakhetstegn ved utviklingen i næringen.

Powered by Labrador CMS