Kulturbygg-boom
Norge har de senere årene opplevd en virkelig boom av kulturbyggprosjekter. Mange av disse utbyggingene har kommet på bordet etter byggingen av operaen i Oslo.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Operaeffekten i hovedstaden gjorde at mange andre byer i Norge sørget for fortgang i planene om utbygging av sine prestisjeprosjekter. Stavanger har fått sitt konserthus, det samme har Kristiansand med Kilden, og også steder som Lørenskog, Larvik, Hamar samt mange andre byer og tettsteder har fått sine kulturbygg, i ulike former. Vi snakker her om investeringer på mange milliarder kroner. Prosjektene er realisert med både stor og mer lunken støtte blant innbyggerne i kommunene. Det er klart dette er store økonomisk løft for lokalsamfunnene, og fundamentet for utbyggene er ikke like godt forankret alle steder.
I Oslo står vi nå foran byggingen av tre nye store kulturbygg. I løpet av de nærmeste årene skal stat og kommune her bygge Nye Deichmanske hovedbibliotek og nytt Munch-museum (Lambda) i Bjørvika og ikke minst Nasjonalmuseet på Vestbanen. Vi snakker her om investeringer på rundt 10 milliarder kroner for de tre byggene.
Selv om det ofte er stor diskusjon rundt realiseringen av denne typen prosjekter, er det ikke tvil om at det er spenstige monumenter som skal bygges. Arkitektene får i kulturbygg-prosjekter mer å spille på, noe som selvsagt gir utfordringer for både rådgivere og entreprenørene. Men dette er positive utfordringer, som på mange måter kan være med på å flytte grenser.
De tre kulturbyggene som skal bygges i hovedstaden vil også være signalbygg som vil få mange besøkende, både fra inn- og utland. Disse byggene vil i høyeste grad være med på å løfte områdene hvor de skal bygges, og er også med på å gi byen en ny dimensjon. Vi ser med spenning frem til realiseringen av disse tre byggene, og hvordan de vil stå frem i bybildet.