KOFA må få tilbake bøteleggingsmuligheten
Etter 1. juli 2012 mistet Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) muligheten til å bøtelegge etater dersom de avdekket ulovlige direkteanskaffelser. Det er nå domstolene som skal gjøre denne jobben. Dette har fått store konsekvenser for innmelding av saker til det viktige organet.
KOFA er satt til å håndheve anskaffelsesregelverket. Denne oppgaven kan bli svært vanskelig å gjennomføre om ingen lenger finner det bryet verdt å sende inn saker til behandling. Det er nemlig det som nå er i ferd med å skje. Det er nesten ingen som melder saker inn for KOFA. I verste fall kan dette føre til økt mulighet for korrupsjon.
I perioden frem til regelendringen ble mange saker meldt inn til KOFA, som ofte avdekket en rekke feil i saksbehandlingen rundt om i landets offentlige innkjøp.
Samtidig som at KOFA mistet muligheten til å utferdige bøter, ble også gebyret for å melde inn saker kraftig økt, fra noe over 800 kroner til 8.000 kroner. Dette har også opplagt hatt en medvirkende årsak til nedgangen i antall saker, spesielt innen mindre kontraktstildelinger.
Det som nå skjer er ikke det minste overraskende. Hvem ønsker vel å bruke mye tid og ressurser på å melde inn saker som ikke får noen vesentlig konsekvens? Om en aktør føler seg utsatt for feil bruk av direkte offentlige anskaffelser må man nå gå rettens vei for å kunne presse frem noen formelle sanksjoner mot en offentlig instans. Det er en langt mer omfattende prosess. Å gå rettens vei medfører store utgifter til advokater og det går med mye tid. De aller fleste ønsker ikke å ta slike saker til retten. Belastingen blir for stor. Mange ønsker heller ikke å gå i møte med en mulig fremtidig oppdragiver i rettssystemet. Da var det en mye enklere ordning med å kunne bruke KOFA. Her ble utgiftene og tidsbruken langt lavere, og man kunne få en relativt rask behandling av sakene.
Det er fortsatt fullt mulig å bringe inn saker for KOFA, men nå når de ikke lenger har mulighet til å straffe, forsvinner mye av begrunnelsen for å bruke dem. Det betyr at mange nå har muligheten til å slippe unna med brudd på regelverket. Spesielt vil nok dette ramme en del små firmaer som leverer anbud til mindre offentlige anskaffelser Vi regner med at dersom det gjelder store jobber, som for eksempel tildeling av store infrastrukturoppgaver, vil eventuelle parter som føler seg dårlig behandlet ta dette videre direkte i rettssystemet.
Tidligere kunne dessuten alle, som politikere, organisasjoner og privatpersoner klage saker inn for KOFA. For å ta saken til retten, må du ha rettslig interesse i saken.
Det skal bli spennende å se hvordan dette blir tatt videre. Det er jo meningsløst med et slikt organ om ingen bruker det. Vi er derfor helt på linje med KOFAs nemndleder Georg Fredrik Rieber-Mohn i at organet igjen må få muligheten til å fatte bindende vedtak. Kun på denne måten vil man kunne få KOFA til å fungere som det samfunnsmessig viktige organet det er ment å være.