Flere veier inn til byggenæringen

Byggenæringen vil i tiden fremover ha stort behov for flere smarte hoder og flinke hender. Det er allerede i dag stor kamp om denne kompetansen - og det vil ikke bli lettere i årene fremover - heller tvert om. Da er det også viktig å legge til rette for de som ikke går gjennom de ordinære rekrutteringskanalene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Hvert eneste år forsvinner mye god kompetanse og mulige nye medarbeidere ut i ledighetskøen og en altfor stor andel av den voksne befolkningen deltar av en eller annen grunn ikke aktivt i arbeidslivet. Det er blitt et stort samfunnsproblem – det at mange tusen arbeidere ikke finner en vei inn i arbeidslivet er en stor belastning både for den enkelte som er en del av denne statistikken – men også for storsamfunnet som i stedet for å få en aktiv deltakelse i arbeidslivet som er med på å gi tilbake til samfunnet, er blitt det motsatte. For enkeltmennesket er dette ofte en enorm belastning – det å vite at man ikke deltar aktivt i å bygge samfunnet kan være tungt å bære. Dette er selvsagt også mye bortkastet kompetanse som kunne vært benyttet i arbeidslivet - av selskapene som trenger flere ansatte til å utføre stadig flere ventende oppgaver. Mangel på kvalifisert arbeidskraft er en av de absolutt største hindringene på veien til å øke både omsetning og økt verdiskapning i selskapene.

En rekke virksomheter i byggenæringen har nå på ulike måter tatt initiativ til å få flere av de som av en eller annen grunn havner utenfor arbeidslivet, inn sine rekker. Dette er selvsagt ingen enkel oppgave, og krever en stor innsats i å finne den riktige kompetansen, å nå frem til denne gruppen og klare å integrere de som har falt utenfor inn i den enkelte virksomheten og tilpasse tilgjengelig kompetanse til mulige arbeidsoppgaver. For kort tid siden gjennomførte Hæhre Entreprenør, Isachsen og Steen & Lund en stor samling for rekruttering inn mot anleggsbransjen. Men det spesielle med denne seansen var at dette skjedde i samarbeid med NAV i Modum og Bærum. Arrangementet fant sted i Sandvika – og mange personer deltok på arrangementet. Disse tre virksomhetene har behov for hele 100 nye medarbeidere for å ta hånd om stadig flere nye oppgaver – og resultatene fra jobbmessen skal ha vært gode. Det skal ha resultert i flere gode mulige kandidater som både bedriftene hadde bruk for – men som også hver enkelt arbeidssøker har stor motivasjon til å jobbe videre med.

Skal man lykkes med denne typen oppgaver er det helt avgjørende at man klarer å bygge opp gode allianser mellom det private og det offentlige. Sammen kan man finne frem til de best mulige kandidatene, legge til rette for gode løp inn mot de ulike virksomhetene - og ikke minst tilpasse riktig kompetanse mot riktig virksomhet. Å ta inn nye medarbeidere utenom de vanlige rekrutteringskanalene krever selvsagt ekstra mye av den enkelte virksomheten. Man må tilpasse nye arbeidsoppgaver, legger til rette for de nye medarbeidere på en annen måte enn hva som kanskje er vanlig – og man må regne med å bruke ekstra lang til tid på å gi de nye medarbeiderne den nødvendige opplæring og kompetanse til å kunne bli med å delta aktivt i virksomheten og bli den ressursen alle håper.

Men de som klarer dette vil kunne ha mye å hente på å jobbe med nye medarbeidere gjennom slike løp. Det forsvinner hvert år altfor mye kompetanse ut av arbeidslivet – og dette er mennesker som kan ha veldig mye å gi om de får sjansen til nettopp dette. Ved å legge til rette for å slippe flere inn gjennom andre rekrutteringsløp kan man sikre seg en arbeidsressurs som over tid vil gi veldig mye tilbake – og kan bli en stabil ressurs med stor lojalitet – og som kan velge å bli i virksomheten karrieren ut.

Flere selskaper har gode erfaringer gjennom å rekruttere medarbeidere utenom de vanlige kanalene. Og nettopp Hæhre Entreprenør har gjort mye viktig arbeid innen dette feltet. Noe de også har tjent mye på ved å sikre seg mange lojale medarbeidere som gir mye tilbake.

Nylig skrev bygg.no også om 18 topp motiverte og forventningsfulle menn med innvandrerbakgrunn som har fått lærekontrakt som vil gi svennebrev i tømreryrket. Dette er et samarbeid mellom Utdanningsetaten i Oslo og NAV tiltak – og er et prosjekt i delprogrammet «Sysselsetting i Groruddalssatsingen». Tilbudet er tilpasset innvandrere, og er et samarbeid mellom Oslo VO Helsfyr, NAV, Opplæringskontoret for tømrerfaget og Hellerud vgs. Her går språkopplæring og fagutdanning hånd i hånd, og skal bidra til at elevene sikres formell kompetanse for å komme seg raskt ut i arbeid.

Det finnes også flere andre spennende og viktige tiltak som skal sikre at flere blir en del av arbeidslivet og byggenæringen. I en tid der næringen skriker etter mer arbeidskraft må man også våge å tenke nytt. Man må selvsagt legge til rette for gode prosesser gjennom de ordinære utdanningsinstitusjonene og rekrutteringskanalene, som skal være normalen, men man må også våge å se litt utenfor boksen og tenke på all den gode kompetansen som finnes ubrukt ute i samfunnet. Det koster litt ekstra – men kan også gi mye mer tilbake. Sammen med offentlige etater kan man legge til rette for gode prosesser som sikrer disse viktige gruppene en sjanse til å vise hva de kan - og den muligheten bør næringen bli enda flinkere til å utnytte.

Powered by Labrador CMS