Enorme ringvirkninger rundt vindkraftutbygging

Tirsdag kom gladmeldingen mange i både Midt-Norge og resten av landet har ventet på - det blir en gigantisk vindkraftutbygging på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Konsesjonen til denne utbyggingen ble klar allerede i 2013, men ble vedtatt skrinlagt av Statkraft i fjor. I kulissene har man den senere tiden arbeidet for å få planene opp igjen fra skuffen, og nå var alle de viktige avklaringene tatt, helt sikkert også med politisk påvirkning, og Statkraft og co kunne foran et stort pressekorps i Trondheim presentere de omfattende planene for utbyggingen i Midt-Norge.

Denne utbyggingen blir Europas største landbaserte vindkraftanlegg, og et av de større landbaserte utbyggingsprosjektene i landet noen sinne. Utbyggingen koster 11 milliarder kroner, som inkluder utbygging av 278 vindturbiner med medfølgende anlegg. I tillegg kommer en ny kraftlinje i regi av Statnett. Denne utbyggingen alene har en verdi på 5-6 milliarder kroner for en 250 kilometer lang trasé fra Namsos i nord til Surnadal i sør.

Hele denne utbyggingen vil selvsagt gi omfattende ringvirkninger for hele regionen, og mange av landets entreprenører vil sikte seg inn mot å ta oppdrag i dette gigantprosjektet. Utbyggingen starter raskt opp, og den første kontrakten forventes å komme ut i markedet om kort tid. Aktørene innen anleggsnæringen har allerede meldt seg på. Daglig leder Øystein Syltern i Johs. J. Syltern AS i Åfjord sa tirsdag til Byggeindustrien at de naturligvis vil jobbe hardt for å få jobber her - oppdragene skal løses like utenfor kontorlokalene til entreprenørselskapet. Fire milliarder kroner skal investeres i adkomstveier, anleggsveier, fundamentering for de 278 vindturbinene og elektrisk installasjoner av ulike slag. I tillegg kommer innkjøp av selve vindturbinene.

Gigantutbyggingen vil gjøre Norge til en stor vindkraftnasjon. Områdene hvor anleggene skal lokaliseres ligger meget godt til i forhold til vindkraftutbygging, men flere miljøvernorganisasjoner påpeker at de har delte holdninger til utbyggingen; de mener at det positivt med utbygging av fornybar energi, men ikke at det skjer i dette området.

Skal man få til en såpass omfattende utbygging er det nok helt nødvending at det nettopp skjer i områder som dette. Å bygge ut i mer urbane strøk vil medføre store ulemper, og selv om denne utbyggingen vil føre til inngrep i urørt natur, vil en slik utbygging være viktig for kraftnasjonen Norge, som nå blir en enda større leverandør av fornybare energikilder. Få andre land kan vise til en så ren strømproduksjon som vi har her i Norge. Denne utbyggingen alene skal produsere 3,4 TWh fornybar energi i året. Det er nok til å gi lys og varme til 170.000 husstander.

Powered by Labrador CMS