Det strammes til
Mandag kom en langt strengere pekefinger fra både byrådsleder Raymond Johansen og statsminister Erna Solberg om at vi alle må skjerpe oss, og nye og strengere tiltak blir innført for å holde koronapandemien i sjakk så godt det lar seg gjøre. Dette vil påvirke mange i byggenæringen i sterk grad.
For dette gjelder ikke bare det vi gjør i private og sosiale sammenhenger, dette vil berøre mange i ulike jobbsituasjoner. Blant annet skal det nå som hovedregel benyttes hjemmekontor så langt det lar seg gjøre i hovedstaden, og det skal dermed gode grunner til for å dra på kontoret i Oslo. For mange vil dette ikke få den store betydningen ettersom hjemmekontor allerede er hovedregelen, men den senere tiden har vi sett at stadig flere sakte men sikkert har begynt å fylle opp kontoene igjen. Det kan det nå på ny altså bli en bråstopp på. Det gjør selvsagt noe med hele stemningen i både hovedstaden og de omkringliggende kommuner, men ikke minst vil dette også påvirke dynamikken på landets arbeidsplasser. Det er mye som kan løses på en god måte fra hjemmekontor, men det er ikke alle prosesser som kan løses like godt digitalt, og det er selvsagt en rekke funksjoner som faktisk ikke kan gjøres fjernstyrt. Dermed vil det fortsatt være flere som fysisk må gå på jobb, men fra torsdag vil mange altså se en ny hverdag som igjen minne om de strenge tiltakene vi opplevde tidligere i vår.
Samtidig strammes det også ytterligere inn på hvor mange som kan møte på kurs og seminarer. Nå har det vært meget få som har deltatt større samlinger frem til nå, men vi har sett at stadig flere prøver å få i gang mindre samlingspunkter og kombinasjonsløsninger med fysisk oppmøte i tillegg til digitale overføringer. Nå strammes det også ytterligere inn på dette punktet i Oslo, maks 20 personer på innendørs arrangementer uten faste seter er regelen. Det betyr at det i praksis nærmest vil være umulig å kunne arrangere større samlinger med fysiske møter, og da ikke minst i og rundt hovedstaden og andre som velger å følge noe strengere regler. Antall kontakter skal også holdes til et minimum.
Men det som vil få aller størst innvirkning på aktiviteten i byggenæringen, er innstrammingene i reglene rundt arbeidsreiser – og disse gjelder for hele landet. Arbeidere fra land som ifølge EU er røde land må nå i ti dagers karantene. Dette gjelder blant annet land som Polen, Frankrike og Storbritannia. Arbeidere fra land som ikke er røde kan fortsatt få karantenefritak, men reglene strammes også her ytterligere inn.
Som vi tidligere har tatt opp her på bygg.no er det veldig mange bygningsarbeidere som hver eneste dag kommer til og drar fra Norge. Ikke minst er det veldig mange fagfolk fra Polen vi er avhengige av for å holde hjulene gående i byggenæringen. Blir det praktisk vanskelig å få organisert arbeidsreiser på en god måte, vil det umiddelbart kunne få konsekvenser. Man risikerer at byggeplasser stopper opp, og at prosjekter må utsettes. Dette vil gi mange praktiske utfordringer for landets entreprenører. Men er det noe entreprenørene virkelig er gode på, er det å løse utfordringer som dukker opp underveis. Vi tror derfor mange vil klare å tilpasse, seg, men det vil kreve mye, ikke minst når det kommer til planlegging. Men vi forventer at mange vil klare nettopp dette, selv om det vil opplagt blir krevende. Det skal dermed bli spennende å se de praktiske konsekvensene av dette.
På noe sikt kan smittetoppen som er i ferd med å bygge seg opp rundt om i Europa også kunne skape problemer for en rekke fabrikker som produserer byggevarer, som da noe frem i tid kan påvirke leveranser til og fra landet.
Hvor store konsekvenser dette vil gi, og for lenge, vil avhenge av varigheten av den nye smittetoppen. Klarer vi å slå denne ned ganske raskt, kan konsekvensene bli mindre, men om vi bare ser starten på en langvarig topp, kan det opplagt bli en meget krevende vinter. Og ikke bare i Europa, men også i Norge.