Deling av opplysninger avgjørende for å bekjempearbeidslivskriminaliteten
Datatilsynet gikk nylig ut og kritiserte en mulig adgang til utvidet informasjonsflyt mellom offentlige etater som et ledd i å bekjempe arbeidslivskriminaliteten. Nettopp denne flyten av informasjon vil være helt avgjørende for å bekjempe de kriminelle som ønsker undergrave velferdssamfunnet vi i Norge er så stolte av.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Arbeidslivskriminaliteten er en av de største truslene vi står overfor i det norske samfunnet. De kriminelle aktørene, som blant annet dessverre er tungt inne i byggenæringen, står i fare for å ødelegge muligheten for de seriøse virksomhetene å konkurrere på like vilkår - og ikke minst rett og slett ødelegge den norske modellen og bidra til å rokke ved hele vårt velferdssamfunn.
Uttalelsene fra Datatilsynet kom med bakgrunn i at regjeringen ønsker å bedre mulighetene for å dele informasjon mellom ulike etater. Tilsynet mener denne justeringen går på personvernet løs. Det er naturligvis Datatilsynets oppgave å se til at personvernet til innbyggerne i Norge vernes så godt det lar seg gjøre. Her er det derimot viktig å se på vern av denne type opplysninger oppimot hvilken nytte dette har. Vi snakker ikke her om strengt personsensitive opplysninger som går på det aller nærmeste – men opplysninger som burde kunne være tilgjengelige for ulike offentlige etater som jobber for et felles mål. Dette er informasjon som kan vise seg helt avgjørende for offentlige myndigheter å kjenne til og ikke minst dele med andre organisasjoner i det offentlige for rett og slett å kunne begynne å stoppe den ødeleggende arbeidslivskriminaliteten vi ser har vokst frem. Det ville selvsagt være meget uheldig om de offentlige myndighetene ikke skulle ha tilgang til alle verktøyene de helt klart burde ha for å kunne gjøre jobben de er satt til.
Nettopp deling av informasjon er helt nødvendig for å kunne ha mulighet til å stanse kjeltringene – og dette er noe både myndighetene selv, men i meget stor grad et felles arbeidsliv med både NHO og LO i spissen, har kjempet for å på plass gjennom mange år. Når dette nå ser ut til å komme på plass, må vi se til at ikke en misforstått og altfor streng tolkning av personvernreglene er med på å stoppe dette viktige tiltaket. Vi regner med at Datatilsynet også ser viktigheten av at arbeidslivskriminaliteten stoppes - og at man ønsker å være med på å bidra til at dette gjøres på en mest mulig hensiktsmessig måte – og at alle verktøyene blir tilgjengelige. Her har selvsagt også Datatilsynet mulighet til å være med på å tilpasse nye regler slik at det viktigste når det gjelder personvern kan bestå, samtidig som de nødvendige verktøyene blir tilgjengelige for de som skal utkjempe arbeidslivskrim-kampen.