De farlige norske humørsvingningene
Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret har mange spennende foiler i sine innlegg - en er spesielt interessant, nemlig den som viser kurvene for de norske humørsvingningene.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Rent konkret viser denne oversikten nordmenns tro på landets totale økonomiske utsikter. Her går vi i flokk, og vi går som regel rett opp eller rett ned. Og det er viktig å påpeke at dette gjelder tro på hele landet, og ikke økonomien til hver enkelt av oss. Det er jo slik at vi stort sett har god tro på egen økonomi, men ikke for naboens og andres økonomiske utsikter.
Svingningene er store og det er egentlig helt utrolig hvor sterke variasjonene er. De forsterker i stor grad om økonomien er på vei oppover og tilsvarende forsterkende i en nedgang. Disse forventningskurvene har ikke sin make noe sted i Europa og viser hvor samlet vi tradisjonelt går og tenker her hjemme. Faktisk er det slik at vi nå ikke ser lysere på de økonomiske utsiktene enn hva de gjør i Hellas – og det gir selvsagt et helt feil bilde av den faktiske situasjonen.
I oppgangstider kan dette selvsagt virke selvforsterkende, men nå er vi som kjent inne i en mer usikker situasjon – og da går vi nesten i svart. Og det egentlig uten grunn. De økonomiske utsiktene er slett ikke så mørke som mange vil ha det til, og for de aller fleste ser tiden fremover på mange måter lys ut. Som Bjørn Erik Øye påpekte under FABEKO-konferansen, så er en av de store utfordringene nå nettopp nordmenns dårlige tro på tiden fremover. Det kan ikke minst virke negativt inn på boligmarkedet, som igjen kan få effekt på resten av markedet. Derfor er de nå viktig at vi får bedre tro på landets utsikter – vi må rett og slett slutte å deppe. Overordnet ligger det an til vekst fremover, og for bygg og anlegg blir det i 2016 all time high, og for næringen samlet sett blir det en vekst på tre prosent i 2017 og tre prosent i 2018.
Slike stemninger er selvsagt ikke enkle å snu, men med utsikter til en stigende oljepris og flere signaler om at det vil bli enda bedre fra 2017, skal det erfaringsmessig ikke veldig mye til før dette faktisk da snur seg – og med vårsola kan det da ifølge erfaringsbasen gå rett oppover igjen.
For byggenæringen er det uansett ingen tvil – det blir stor aktivitet også fremover.