Avgjørende å få utførende ledd med i HMS-arbeidet
Flere av de store organisasjonene i byggenæringen signerte i fjor sommer det mye omtalte HMS-charteret, som innebærer at de involverte partene skal arbeide for en 0-visjon rundt skader i bygg- og anleggsnæringen. For at dette arbeidet skal lykkes er det helt avgjørende å få det utførende leddet med i arbeidet og at man sørger for å utarbeide regler og rutiner som vil fungere på byggeplassen.
Altfor mange dør og blir skadet på landets byggeplasser og anlegg. Det er ingen tvil om at byggenæringen er blant de aller mest utsatte næringene i landet, og vi topper flere statistikker som det ikke er hyggelig å være høyt oppe på. Slik har det vært i alle tider. Det er selvsagt veldig mye som har endret seg til det bedre og arbeidssituasjonen på en byggeplass i dag kan ikke sammenlignes med hvordan det var for bare 20 år siden. Store forbedringer er gjennomført, langt bedre utstyr er tilgjengelig og ikke minst er det innført mange nye og strengere regler og bestemmelser som skal følges – fra personen som sitter i sjefsstolen til jentene og gutta ute i byggegropa.
Det er lagt ned mye godt arbeid og de seriøse virksomhetene har alle intensjoner om at HMS-arbeidet skal og må lykkes. Likevel er ikke dette nok – hvert år er det mange familier rundt om i landet som får den fryktelige beskjeden om at deres kjære aldri mer vil komme hjem. Langt flere blir skadet for livet.
HMS-arbeidet kan aldri prioriteres for høyt, og aldri tidligere har overordnede myndigheter, næringens organisasjoner eller de enkelte selskapene jobbet hardere for å få ned tallene – men det må gjøres enda mer. Derfor er det positivt at HMS-charteret kom på plass. At mange store virksomheter underskrev charteret vil ikke alene kunne skape radikale endringer – men det vil utvilsomt være med å sette en ekstra fart i HMS-arbeidet – og vil helt sikkert ha en positiv effekt. Over tid kan det også vise seg å gjøre store endringer til det bedre.
Man er nå kommet et godt stykke på vei i å bringe intensjonene bak HMS-charteret og de gode ideene ut i næringen. Fredag skal det arrangeres et arbeidsmøte som omhandler en felles grunnleggende sikkerhetsopplæring i næringen. Her ønsker man innspill på hvordan man best kan få de gode intensjonene og forslagene ut på hvor det virkelig gjelder – ut på byggeplassene. Det er selvsagt de utførende som til slutt blir berørt av hva som bestemmes av aktørene som står bak charteret.
For å få en god nok effekt av arbeidet er det helt nødvendig at disse virksomhetene, med mange utførende på lønningslisten, kommer sammen, hører på sine ansatte, og at man kan komme frem til løsninger som fungerer i praksis. Det må utformes et sett regler - punker - som blir tatt i bruk og følges, og da må det ikke gjøres for komplisert. Det finnes nok av gode intensjoner som står og støver ned i hyllene på mange hovedkontor og brakkerigger. Det må kommes frem til et sett virkemidler som arbeiderne selv ser verdien av.
Først når man kommer frem til virkemidler som blir en naturlig del av hverdagen, vil man kunne se en ønsket endring av tankemønster og atferd som kan utgjøre den store forskjellen. Dette er selvsagt ikke enkelt å få til – men det er heldigvis mange kloke hoder som arbeider hardt for å få til nettopp dette.