Alle ønsker økt satsing på yrkesfag

Aldri tidligere har det vært et så samstemt ønske om å løfte yrkesfagene her i landet. Det er derfor viktig å sette fart på dette viktige arbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Sist ut i rekken med å sende ut en klar melding om at det må settes ytterligere kraft bak arbeidet med løfte frem yrkesfagene var landsmøtet til Høyre. De samlet seg om at undervisningen må bli mer praktisk rettet, og at skolene bør utarbeide samarbeidskontrakter med bedrifter og institusjoner. De mener også at man i større grad må inkludere næringslivet i skolen slik at elevene får et best mulig innblikk i hvordan yrket man utdanner seg til faktisk er, samt en økning i lærlingtilskuddet.

Dette er selvsagt positivt. Tidligere har blant annet AP-leder Jonas Gahr Støre flagget økt satsing på fagarbeidene som en av sine viktige saker i tiden fremover. En rekke andre maktfaktorer i samfunnet har også fremhevet viktigheten av å få frem flere fagarbeidere og ikke minst få tilbake stoltheten av det å kunne et håndverk, og at unge skal kunne si med hevet hode at de er fagarbeidere.

Med en så samstemmighet rundt denne utfordringen burde det være mulig å få gjennomført noen praktiske endringer som virkelig fører til en ny kurs og økt oppslutning om yrkesfagene innen bygg og anlegg. Det er ingen hemmelighet at dette har vært en av næringens aller største bekymringer de senere årene, og det er det fortsatt. For selv om det er mange som ønsker at flere skal gå en yrkesfaglig retning, er vi ikke der, ennå. Søkertallene har gått noe opp i år, men det er fra et veldig lavt utgangspunkt. Skal vi få virkelig fart i sakene må det nok skje noe langt mer drastisk.

Det er derfor viktig å utnytte oppmerksomheten denne saken nå har. Politikerne må gå sammen og få gjennom noen tverrpolitiske vedtak som kan gjøre en forskjell. Med seg i dette arbeidet er det selvsagt viktig å få med seg næringen; de som virkelig vet hvor skoen trykker. En ting er å ønske å få flere fagarbeidere, noe helt annet er å få dette til i praksis. Vi venter fortsatt på de virkelige endringene som vil gjøre en større forskjell. Det holder ikke å snakke om utfordringene; man må omdanne dette til praktiske handlinger som gjør at vi får flere jenter og gutter inn i denne delen av yrkeslivet. De er sårt etterlengtet.

Powered by Labrador CMS