Aldri har bygg og anlegg hatt så stor andel av BNP
Bygg- og anleggsmarkedet går formelig så det griner om dagen. De fleste piler peker oppover, og aldri har verdien av bygg og anlegg hatt en så stor andel av BNP.
BNP (bruttonasjonalproduktet) viser verdien av alt som produseres i et land i en viss periode, og ifølge Prognosesenteret er nå 16 prosent av BNP relatert til bygg og anlegg – og dette skal være den høyeste andelen som er målt noen sinne. Dette viser med all tydelighet viktigheten av bygg og anlegg i det norske næringslivet. Med slike verdier vi her snakker spiller aktiviteten innen bygg og anlegg en avgjørende rolle for hvordan det står til med hele den norske økonomien, og dette påvirker da selvsagt både sysselsettingen, skatteinntekter og hele landets totale verdiskapning. Byggenæringen er også næringen som for alvor tar temperaturen på den totale økonomiske situasjonen i landet, og dette ser vi kanskje aller tydeligst i boligmarkedet. Får boligmarkedet seg en skikkelig knekk påvirker dette også hele den økonomiske utviklingen, ikke minst stemningen i markedene. Nå går det meget godt i boligmarkedet over hele landet, og positiviteten er nå også rekordhøy de aller fleste steder. Det er ikke lenge siden mange i landet var pessimister med tanke på Norges totale økonomiske utvikling – nå har dette snudd helt om. Nå er vi meget positive.
Det er også slik at det nå går meget bra innen alle sektorer, og ferske prognoser sier at det vil bli vekst innen alle segmenter i bygg og anlegg i inneværende år. Totalt sett er veksten på hele 4,4 prosent, og dette er et meget høyt tall når vi ser på aktivitetsnivået gjennom 2016. Høyest vekst i prosent får vi innen nye boliger, der vi får en aktivitetsøkning på 11 prosent. Innen anlegg blir veksten på 9,2 prosent, noe som også er et meget høyt tall om vi tar veksten de senere årene i betraktning. Anleggsmarkedet er nå på rundt 150 milliarder kroner. Veksten innen nye yrkesbygg skal bli på 3,5 prosent, innen ROT i boligmarkedet skal veksten bli på 2,8 prosent, mens ROT yrkesbygg får en vekst på 1,0 prosent. Også for neste år er det forventet vekst innen de fleste sektorer, men det er noe usikkerhet rundt nye boliger, der man forventer en nedgang på rundt tre prosent.
Det kommer dermed til å bli et år med nye rekorder innen bygg og anlegg i 2017. Aldri tidligere har det vært produsert så mye innen denne næringen, og mange vil dermed kunne skre seg gode bunnlinjer om de gjør tingene sine riktig. Men gode tall kommer selvsagt ikke av seg selv, og tradisjonelt har jo mange av aktørene i bygg og anlegg slitt med å sikre gode bunnlinjer uansett om det er opp- eller nedgangstider. Dessuten er det viktig å huske på at konkurransen er knallhard innen alle sektorer selv om aktiviteten er på topp. Mange aktører har bygd seg opp i påvente av veksten, og har dermed også kapasitet til å ta på seg oppdrag – og da burde det ikke være noen fare for at markedet vil oppleve at prisene går i været. Mange opplever tvert imot at prisene har stått relativt stille over lang tid.
Boligmarkedet ser ut til å fortsette oppgangen, men det er noe mer usikkerhetsmomenter her enn tidligere. Bjørn Erik Øye peker på at boligmarkedet er mer sårbart enn på en god stund – først og fremst med bakgrunn i hvordan de nye boliglånskravene vil slå ut. De nærmeste par månedene vil gi mange av svarene vi trenger innen dette området – ikke minst skal det bli spennende å se hvordan lånepraksisen til de ulike bankene vil slå ut i det virkelige liv.
Uansett er vi nå godt inne det som ser ut til å bli et skikkelig toppår – og mange kan også planlegge for en lang periode med meget høy aktivitet. Så får vi se hvor flinke virksomhetene rundt om i landet er til å utnytte mulighetene det gode markedet nå gir.