Norsklærer ved Oslo VO Helsfyr, Ines Bartolo, skryter av topp motiverte fremmedspråklige elever ved skolen. Her er hun sammen med Abid Nori (til venstre) og Mohammad Alhammuod som skal bli tømrere.
Har snekret skreddersydd opplegg for minoritetsspråkligetømrerelever
Torsdag ettermiddag signerte 18 topp motiverte og forventningsfulle menn med innvandrerbakgrunn lærekontrakt som vil gi svennebrev i tømreryrket.
Seansen foregikk på Håndverkeren i Oslo, og opprettelsen av klassen er et ledd i prosjektet «Samarbeidsmodell Oslo – fagbrev for voksne», mellom Utdanningsetaten i Oslo og NAV tiltak – et prosjekt i delprogrammet «Sysselsetting i Groruddalssatsingen». Tilbudet er tilpasset innvandrere, og er et samarbeid mellom Oslo VO Helsfyr, NAV, Opplæringskontoret for tømrerfaget og Hellerud vgs.
Det fine med prosjektet er blant annet at språkopplæring og fagutdanning går hånd i hånd, og at elevene sikres formell kompetanse for å komme seg raskt ut i varig arbeid.
– Gleder meg
Byggeindustrien traff to av de 18 elevene som går en spennende og lærerik tid i møte, og som etter endt utdannelse kan bidra verdifullt i Oslo der det er et stort behov for tømrere i byggbransjen.
– Jeg har bodd tre år i Norge, hvorav halvannet år på mottak i Drammen og Skien, sier Mohammad Alhammuod fra Syria.
I det krigsherjede hjemlandet jobbet han som gipsdekoratør, men det var tømrer han hadde lyst til å bli. Den sjansen er han glad for å få nå.
– Jeg har jobbet som servitør i Oslo, men det er håndverk som interesser meg mest. Nå gleder jeg meg til å sette i gang med tømreropplæringen, sier Alhammuod.
Også Abid Nori fra Kurdistan har møtt forventningsfullt opp på Håndtverkeren. Som sin medelev fra Syria, har han bodd tre år i Norge.
– I Kurdistan jobbet jeg som murer i fire, fem år, men det var tømrer jeg ville bli. Det er flott å få muligheten til det, og jeg gleder meg til å bli ferdig i 2022, sier Nori.
– Veldig motiverte
Norsklærer Ines Bartolo ved Oslo VO Helsfyr forteller om flittige og motiverte elever som gjør en stor innsats for å lære seg norsk.
– De er veldig motiverte, og alle forstår at det er viktig å lære seg språket vårt. De er både nysgjerrig og ivrige, sier Bartolo til Byggeindustrien, og legger til at det er lett å jobbe med de fremmedspråklige elevene.
– De må lære helt andre ting enn tømring også, men det er ingen ting i veien med seriøsiteten og motivasjonen, sier Bartolo om elevene, som startet ved Oslo VO Helsfyr i august 2018.
– Et viktig prosjekt
Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen, sier dette om prosjektet til Byggeindustrien:
– Det er flott at motiverte arbeidsledige med innvandrerbakgrunn her kommer i gang med et lærlingeløp. Prosjektet viser hvor mange motiverte mennesker som finnes der ute, og jeg er glad for at vi har mulighet for å skreddersy et tilbud til dem gjennom Groruddalssatsingen. Oslo vokser og har et stort behov for tømrere, så dette er et viktig prosjekt både for byen og for deltakerne, sier Marcussen.