Yrkesfag, Stovner videregående skole
Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Etablerer nasjonalt senter for yrkesfag

Regjeringen vil sette av ti millioner kroner i 2025 til å etablere et nasjonalt senter for yrkesfag i Molde.

Publisert

Nasjonalt senter for yrkesfag

  • Senter for yrkesfag skal være et nytt nasjonalt knutepunkt som skal bidra til at innholdet og relevansen i utdanningene styrkes, i tett samarbeid mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene.
  • Senteret skal drive systematisk innhenting og formidling av kunnskap og erfaringer for en nasjonal kunnskapsbase om yrkesfag i utdanning og arbeidsliv. Senteret skal se på lokale, regionale og bransjevise utviklingstrekk, nasjonalt og internasjonalt, og arbeide sammen med sentrale forvaltningsaktører og partene i arbeidslivet om utvikling.
  • Senteret skal kunne gjennomføre egne forsknings- og utviklingsprosjekter i samarbeid med relevante aktører innen utdanning og arbeidsliv. Senteret skal fungere som en koblingsboks for samarbeid mellom ulike miljøer innen yrkesfagene nasjonalt og internasjonalt.
  • Gjennom systematisk tilrettelegging av kunnskaper og erfaringer vil senteret bidra til å støtte opp om arbeidet på skole-, bransje- og bedrifts-/virksomhetsnivå.

Kilde:  Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget

Det skriver Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget i en pressemelding torsdag.

– Hurdalsplattformen sier at regjeringen vil opprette et nasjonalt senter for yrkesfag. Dette vil vi fordi det vil være bra for yrkesfagelever, utvikling av yrkesfagene og rekruttering til arbeidslivet, sier stortingsrepresentantene Elise Waagen (Ap) og Marit K. Strand (Sp) i pressemeldingen. Begge sitter i Utdannings- og forskningskomiteen.

– Norge trenger flere fagarbeidere som kan løse utfordringene vi står overfor. Da må vi ha yrkesfaglige utdanninger som er tilpasset arbeidslivets behov og som gir den enkelte muligheter, legger Waagen til.

Regjeringen foreslår ti millioner kroner i 2025 for å etablere et nasjonalt senter for yrkesfag. Senteret skal være en pådriver for nytenking og langsiktig strategisk arbeid med å øke relevansen og kvaliteten i yrkesfagopplæringen. I etableringsåret vil fem millioner gå til å etablere drift, og fem millioner vil gå til å gjøre de første forskningsanskaffelsene, heter det i pressemeldingen.

Senteret legges til Utdanningsdirektoratet i Molde i Møre og Romsdal. Partene i arbeidslivet vil være representert i et råd som vil møtes noen ganger i året og gi anbefalinger om senterets prioriteringer og oppgaver.

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO sier seg positiv til etableringen.

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO og administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen.

– NHO er svært fornøyd med at det nå skal etableres et Nasjonalt Senter for yrkesfag. Det har vi vært opptatt av lenge, og vi ser frem til at det nye senteret skal bli en viktig aktør i fag- og yrkesopplæringen. Vi ser nå at flere ungdommer søker seg til og interesserer seg for yrkesfaglig studieprogram på videregående. Da er det helt på sin plass at vi får realisert et senter som jobber systematisk med utvikling av disse fagene, sier han.

– Et nasjonalt senter for yrkesfag er etterlengtet, og markerer starten på en ny æra for yrkesfag i Norge. Senteret er helt avgjørende for å kunne møte samfunnets behov for faglærte og faglærte med høyere yrkesfaglig utdanning. Senteret vil samle nasjonal kunnskap, samt drive forskning og utvikling på tvers av utdanningsnivåene for de yrkesfaglige kvalifikasjonene og kompetanse som utvikles i arbeidslivet i tett samarbeid med partene, kommenterer Trude Tinnlund i LO.

Powered by Labrador CMS