Rester etter storbrannen i Lærdal natt til søndag.

Riksantikvaren: – Tragisk tap av historiske bygninger

Riksantikvaren mener at tapet av de historiske bygningene på Lærdalsøyri er tragisk, men har ikke avgjort hva som skal gjøres med de nedbrente husene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Onsdag var seksjonssjef Harald Ibenholt hos Riksantikvaren på befaring på Lærdalsøyri for å se skadene etter storbrannen med egne øyne. Blant annet brant en av bygdas tre fredede hus ned til grunnen.

– Det er tragisk at vi har mistet dette huset, som hadde usedvanlig stor kulturhistorisk betydning. Det var fredet som enkeltobjekt og fungerte som inngangsport til den vernede trebebyggelsen i gamle Lærdalsøyri. Nå står det bare en bakerovn igjen etter det som var et godt bevart hus, sier han til NTB.

Fredet hus tapt

Det fredede huset, som kalles Synneva Eris hus, ble bygget i 1840, da som to bygninger som huset et bakeri og en bolig. Det ble fredet allerede i 1923, under den første store fredningen av bygninger i Norge.

Riksantikvaren og fylkeskommunen har nå 60 dager på seg til å avgjøre om fredningen skal heves eller opprettholdes.

– Jo mer som er ødelagt, desto mindre aktuelt er det å restaurere. Hvis fredningen opprettholdes, må det bygges en kopi, men det er det altfor tidlig å diskutere. Nå skal vi gå i dialog med eieren av huset, forteller Ibenholt.

Vernet område

I tillegg til det fredede huset brant tre andre bygninger ned i den vernede trehusbebyggelsen. Men størsteparten av gamle Lærdalsøyri overlevde brannen som herjet natt til søndag.

– Jeg blir imponert over at de klarte å berge så mye. At så mye er bevart, kan vi takke dem som deltok og hjalp til med slokkingsarbeidet for, avslutter Ibenholt.

Powered by Labrador CMS