Voll Lunde Maskin er blant bedriftene som har bidratt i rednings- og slukkingsarbeidet både under og i etterkant av lærdalsbrannen.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Lærdalsbrannen: Produksjonsstopp for byggebedrift
Strømbrudd etter storbrannen i Lærdal skaper problemer for lokale byggefirmaer. Hos Trevaren har element-, dør- og vindusproduksjonen stoppet opp på grunn av strømproblemene i kommunen.
Hovedstrømlinjen til Lærdal er ødelagt etter brannen som har lagt store deler av bygda i ruiner, og det kan ta flere måneder å utbedre den.
Lærdalsøyri er avhengige av strøm fra aggregat som er koblet til en 22kV-linje, og det arbeides nåmed å få flydd inn en transportabel trafo fra Hammerfest for å lette på den sårbare strømsituasjonen.
– Vi er uten produksjon for andre dag på rad. Maskinene våre krever mye strøm, og i en situasjon med knapp energitilgang og der samfunnet rundt oss er avhengige av provisoriske løsninger, må hus og hjem prioriteres. Det har vi selvsagt full forståelse for, sier daglig leder Erik M. Aarethun i Trevaren i Lærdal.
Hus og hjem prioriteres
Strømproblemene i bygda skaper store utfordringer for både private, det offentlige og de næringsdrivende.
– Vi er uten produksjon for andre dag på rad. Maskinene våre krever mye strøm, og i en situasjon med knapp energitilgang og der samfunnet rundt oss er avhengige av provisoriske aggregatløsninger, må hus og hjem prioriteres. Det har vi full forståelse for, sier daglig leder Erik M. Aarethun i Trevaren i Lærdal.
Full aktivitet på byggeplasser
Den 91 år gamle bedriften driver med produksjon av dører, vinduer og vegg- og takelementer i Lærdal, men hovedgeskjeften til Trevaren ligger i entreprenørvirksomhet.
– For oss har ikke produksjonsstansen all verden å si foreløpig, og vi håper produksjonen er oppe og går igjen om noen dager. Det er entreprenørvirksomheten vår som er den desidert største i selskapet, og aktiviteten går for fullt på alle byggeplassene våre, sier Aarethun, som selv var øyenvitne til de dramatiske scenene som utspant seg i hjembygden hans natt til søndag.
– Det er sterkt å kjøre gjennom brannområdet og se restene av det som tidligere var store og flotte hus på Lærdalsøyri. Samtidig ser vi nabohus som er reddet bare få meter unna nedbrente hus. De står igjen som symbol på den gode jobben redningsmannskapene gjorde natt til søndag, sier Aarethun.
Deltok i redningsarbeidet
Også Fretland Bygg har hatt stopp i produksjonen som en følge av brannen.
– Vi har de samme problemene som i resten av kommunen. Infrastrukturen er nede, lyset kommer og går og datasystemet vårt har vært ute av drift. Men ellers har bedriften vært skånet for brannen, sier daglig leder Terje Brugrand i Fretland Bygg.
De hadde byggestopp på mandag, men var i full drift igjen fra tirsdag med unntak av tre ansatte.
– To av våre medarbeidere er i brannvesenet og en i Røde Kors, og de har fått fri i dag til å hente seg inn igjen. Det trenger de, sier Brugrand.
Entreprenør sto klar til å rive hus
Entreprenørkollega Ola Inge Voll Lunde i Voll Lunde Maskin var en av dem som bidro under det vanskelige rednings- og slukkearbeidet som pågikk i Lærdal.
– Vi sto først og fremst i beredskap for politiet lørdagsnatta, og så var vi litt med på etterslukking av branntomtene på søndag. Ellers har vi gjort noe gravearbeider ved Telenors hovedsentral og litt ved kraftverket. Utover det har vi ikke gjort så mye , forklarer daglig leder Ola Inge Voll Lunde.
Entreprenøren sto klar med sine maskiner i tilfelle uantente hus måtte rives for å lage branngater. Under de mest dramatiske timene, var husriving ett av alternativene brannmannskapene vurderte for å få kontroll over brannen.
– Vi sto klare, men det ble aldri snakk om å rive hus. Det kom inn en liftbil fra Bergen som skummet takene, og etter det jeg jeg har forstått var det svært effektivt. I tillegg snudde vinden, noe som også bidro til endre bildet, sier Voll Lunde.