Etterforskere fra Kripos inn i brannruinene

Etterforskere fra Kripos er allerede på plass i Lærdalsøyri. Nå venter de på ytterligere forsterkninger før etterforskningen av katastrofebrannen er i full gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

De første Kripos-mannskapene kom til Lærdal søndag kveld, og flere var ventet dit i løpet av mandagen, opplyser politiet i Sogn og Fjordane til NTB mandag morgen. Det lokale politiet har bedt om både tekniske og taktisk etterforskningsbistand fra Kripos.

– Nå er det oppstart av etterforskningen som står øverst på dagsordenen, sier operasjonsleder Inge Værøy idet lokalsamfunnet i Lærdalsøyri tar fatt på den første uka etter brannen som i helga la store deler av det i ruiner.

Politiet har så langt ingen formening om hvordan eller hvorfor brannen i Lærdalsøyri startet. Etterforskningen kan bli svært krevende og vanskelig. Det har bare vært én brann i Norge av samme størrelse siden andre verdenskrig – i Tromsø i 1969. En krigssone var også det begrepet ordfører Jan Geir Solheim måtte gripe til da han skulle karakterisere sitt inntrykk av sentrum av bygda etter at flammene var under kontroll.

Søndag ettermiddag hadde 23 bygninger brent ned til grunnen, 16 av dem bolighus i tettstedet. Politiet betegner det nærmest som et under at ingen menneskeliv gikk tapt.

Nitide undersøkelser

Parallelt med nitide, tekniske undersøkelser i brannruinene skal politiet nå avhøre vitner og jobbe med andre spor for å forsøke å ta rede på hva som var brannårsaken.

Kripos har ekspertise på å tolke brannruiner, blant annet for å finne arnested og hva som antente først, for eksempel det elektriske anlegget eller en eller annen form for brennbar væske.

– Vi opprettholder beredskap, med mannskaper fra politiet, brannvesenet, Røde Kors og Sivilforsvaret og skal vurdere i løpet av dagen om flere av innbyggerne i bygda skal få flytte tilbake til hjemmene sine, sier Værøy.

Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) reiste søndag ettermiddag til Lærdal. De og drar mandag morgen videre til Lærdalsøyri for å se den brannherjede bygda med egne øyne, og for å møte både brannmannskap og folk som er rammet.

Gradvis normalisering

Selv om det vil ta lang tid før situasjonen i bygda er normalisert, var det mandag morgen visse tegn til at normaliseringsprosessen så vidt var i gang. Mobildekningen i sentrum var oppe igjen, etter at Telenor fikk implementert sin provisoriske nødløsning, og det blir tatt i bruk aggregater for å skaffe strøm, ifølge Værøy.

– Denne infrastrukturen er delvis tilbake, sier han.

På det meste måtte 310 innbyggere rømme hjemmene sine som følge av katastrofebrannen. Værøy har ikke nøyaktige tall på hvor mange som fortsatt er evakuert.

Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, gruer seg til mandagen når flere av de evakuerte familiene får se hva som har skjedd med hjemmene deres.

– Jeg gruer meg til det. Jeg gruer meg til at barn får se at hjemmet er borte og at familiene ser at hjemmet er nedbrent, sier han til NTB.

Kan koste 100 millioner

Forsikringsbransjen tror at skadene etter den voldsomme brannen i Lærdal kan komme opp langt over 100 millioner kroner.

– Regner vi med at et hus koster et sted mellom tre og fire millioner kroner å bygge opp, er vi oppe i over 60 millioner kroner, bare på de 16 bolighusene som brant, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If sier til Dagsavisen.

I tillegg kommer skader på næringsbygg, innbo og erstatning for andre skader. Erfaringsmessig er det heller ikke sikkert at alle de rammede har innboforsikring.

Gjennom natt til mandag holdt et samlet mannskap på 70 fra politi, brannvesen og sivilforsvaret vakt ved sperringene ettersom det fortsatt er fare for oppblussing på grunn av temperatur og vindforhold. Vaktholdet blir opprettholdt mandag.

Powered by Labrador CMS