Det freda Synneva Eris hus er brent ned i Lærdalsøyri.Foto: Arlen Bidne, Riksantikvaren
Et fredet hus brent ned
Brannen i Lærdalsøyri truer den verneverdige trehusbebyggelsen i Gamle Lærdalsøyri, men den aller eldste delen skal foreløpig være utenfor brannområdet. Imidlertid er et freda hus brent ned.
• Handelssted siden middelalderen, markedsplass for bygdene vest og øst for fjellet. Sammenhengende markedstradisjon siden 1500-tallet til 1870-åra. Gjenopptatt i 1982 på dugnadsbasis.
• Hovedferdselsåre – fem generasjoner veier. Kongeveien over Filefjellene gikk over Lærdal. Poststed og knutepunkt .
• Lærdalsøyri er Lærdal kommunes tusenårssted.
Kilde: Riksantikvaren
- Brannen i Lærdalsøyri er dypt tragisk. Først og fremst har den rammet mange familier og enkeltpersoner som er skadet og har mistet sine hjem. Brannen er også tragisk for vår kulturarv, sier riksantikvar Jørn Holme.
- Trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri er blant de aller viktigste trehusmiljøene i Norge, på linje med byer som Røros, Bergen og Gamle Stavanger.
Annonse
Et fredet anlegg fra 1840-årene og flere verneverdige hus skal være brent ned. Det totale skadeomfanget er ennå ikke klarlagt.
Lærdalsøyri er med i NB-registeret, Riksantikvarens register over byområder av nasjonal kulturhistorisk interesse. Det er 161 bygninger innenfor verneområdet. Brannen i Lærdalsøyri skal foreløpig ikke ha nådd den aller eldste delen av den verneverdige trehusbebyggelsen, skriver Riksantikvaren i en melding.
Tre anlegg fra 1800-tallet er freda i Lærdalsøyri. Synneva Eris hus («Gamlebakeriet», kalt "Husfred") er brent ned. I tillegg er Per Lems loft og Hansegården fredet. Per Lems loft ligger i den eldste delen av Lærdalsøyri, mens Hansegården ligger i utkanten av Lærdalsøyri mot øst, et godt stykke unna brannområdet.
Lærdalsøyri er ikke en del av verdensarvområdet Vestnorsk fjordlandskap