Kum- og rørløsninger i GRP

FREVAR er i ferd med å etablere et nytt overvannsanlegg til sitt avfallsdeponi. En spesialtilpasset løsning med GRP-rør (Glassfiberarmerte polyesterrør) ble benyttet og forventes å gi gode økonomiske og miljømessige gevinster.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

FREVAR (Fredrikstad Vann, Avløp og Renovasjonsforetak) tilbyr tjenester innenfor vann, avløp, forbrenning og avfall. Selskapet holder til på industriområdet Øra, og disponerer blant annet et område på rundt 400 mål som tidligere var avfallsdeponi og som nå rehabiliteres.

I bakken under området ligger det store mengder avfall som representerer store miljøutfordringer. Rehabiliteringen av området forventes å gi store miljømessige og økonomiske besparelser.

Store besparelser

Rehabiliteringen innebærer at området på 400 mål får et ”tak” i form av en asfaltert flate der det er installert rørgater og kummer i GRP. Rørene sørger for at overvann kanaliseres rett ut i havet. Under avfallet igjen er det lagt ut rør som kanaliserer forurenset vann inn til renseanlegget. Problemet tidligere var at overvann ”rant gjennom avfallet” og endte opp med å forurense grunnvannet.

- Årlig renner det cirka 300 000 kubikkmeter med vann gjennom anlegget. Våre beregninger tilsier at kostnaden pr liter vann ligger på rundt tre kroner, eller nærmere 1 million kroner i årlige kostnader. Med en ny og effektiv rørløsning på plass, vil vi oppnå betydelige besparelser på anlegget, forklarer rådgiver i FREVAR, Tor Fagermoen.

Skreddersøm

Det er selskapet APS Norway AS i Sandefjord som har levert rørløsningen til FREVAR. Selskapet kan tilby skreddersydde løsninger med kummer, bend og rørledninger til vann- og avløpsprosjekter i dimensjoner fra 100 mm til 4000 mm.

– Ut fra vårt produktsortiment har vi muligheten til å designe og produsere spesialtilpassede løsninger til ulike VA-formål. GRP-rørene leveres normalt i lengder på seks eller tolv meter og med ulike trykk- og stivhetsklasser, sier Rune Amundsen i APS Norway.

Avgjørende produktegenskaper

– Å legge ut rørgater på et område som tidligere var avfallsdeponi, byr på visse utfordringer. Selve grunnen er for det første svært ustabil, noe som kan medføre setningsskader. Fra før vet vi at setningsskader ofte kan medføre lekkasjer i skjøter. Rørlengder var derfor et viktig parameter da vi skulle velge løsning. GRP-rørene vi benyttet ble levert i lengder á 12 meter, dette bidro for det første til at vi fikk redusert antall skjøter. For det andre hadde rørene en stivhetsklasse som var egnet nettopp med tanke på en ustabil grunn, forteller Tom A. Karlsen i konsulentselskapet Cowi.

Mot et klimanøytralt industriområde

Øra industriområde er Fredrikstads viktigste industri- og næringsområde. I tillegg til FREVAR huser området store industribedrifter blant annet Kronos Titan, Denofa, Hafslund og Fredrikstad Fjernvarme. Fellesnevneren for disse bedriftene er et godt samarbeid med en målsetting om å benytte miljøvennlige energikilder. Den største andelen energi kommer faktisk fra energigjenvinning av avfall. FREVAR kan vise til at de årlig erstatter tungolje tilsvarende 40000 tonn ved at cirka 160000 tonn restavfall gjenvinnes til energi.

– Vårt energigjenvinningsanlegg har faktisk en energiutnyttelsesgrad på 97 prosent, forteller Tor Fagermoen I FREVAR.

Powered by Labrador CMS