Plan- og bygningsleder Ellen S. de Vibe (til venstre) og Eli Grimsby.
Fasadeprøve til det nye Munchmuseet.
Fasadeprøve til det nye Munchmuseet.
Fasadeprøve til det nye Munchmuseet.
Plan- og bygningsleder Ellen S. de Vibe (til venstre) og Eli Grimsby.

Byggetillatelse for Lambda

Prosjektorganisasjonen for kulturbyggene i Bjørvika har fått overrakt rammetillatelse for bygging av Munchmuseet Lambda.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Den nye Kultur- og idrettsetaten (KID) mottok den godkjente byggetillatelsen på tomten for det kommende Munchmuseet på Paulsenkaia i Bjørvika onsdag.

Lederen for etaten, Eli Grimsby, kommer fra OL 2022, og skal lede organisasjonen bak Deichmanske hovedbibliotek og Munchmuseet.

– Realistiske rammer

Onsdag kunne hun møte Plan- og bygningsetatsleder Ellen S. de Vibe, og ta imot byggetillatelsen for museet.

– Dette er en viktig milepel for prosjektet. Plan- og bygningsetaten har hatt god fremdrift på rammetillatelsen, og vi er veldig fornøyde med at vi får bygge slik det nå er planlagt, sier Grimsby til Byggeindustrien.

Den nye etatslederen forteller at man ser for seg byggestart allerede i august, og at prosjektet til sammen skal ta omtrent 43 måneder, eller litt over tre og et halvt år. Munchmuseet har en kostnadsramme på 2,7 milliarder kroner, og Grimsby tror ikke prosjektet skal overskride denne summen, selv om søsterprosjektet Deichmanske trolig blir tre år forsinket med en budsjettsprekk på omtrent en halv milliard kroner.

– Det er en realistisk pris, bekrefter Grimsby overfor Byggeindustrien.

Lekkasjer og lærdom

Kultur- og idrettsetaten har fått i oppgave av byråden å gå grundig gjennom Deichmanske-prosjektet, for å se hva som ligger bak kostnadssprekken, både for å forbedre driften og for å la lærdommen komme Munch-prosjektet til gode.

– Vi har akkurat startet arbeidet, så det er for tidlig å si noe om hva som skal gjøres annerledes, men jeg kan si at vi blant annet vil se på prosjektledelsen og entreprisestrategien, røper Grimsby.

Lekkasjer i byggegropa har vært et stort problem for byggingen av hovedbiblioteket, og selv om den nye KID-lederen understreker at Munchmuseet skal bygges på en annen tomt med andre grunnforhold, så er grunnarbeidet noe man vil ha særlig fokus på.

– At kulturbyggene nå kommer inn under Kultur og idrett, betyr at vi har en større organisasjon med sterkere kompetanse. ÅF Advansia, som har en kontrakt med Oslo kommune om begge prosjekter, vil også ta med seg alt de har erfart og lært fra Deichmanske, sier hun.

Byperle

Etaten har fått frist til første september med å komme med en oppdatert kostnadsramme for Deichmanske, og Grimsby uttaler at dette også blir en naturlig frist for erfaringsinnhenting til bruk på Lambda-prosjektet.

Onsdag møtte den nye etatslederen Plan- og bygningsetatsleder Ellen S. de Vibe foran prøvefasaden for det nye Munchmuseet. De Vibe sier til Byggeindustrien at Munchmuseet vil bli en viktig del av Fjordbyen.

– Jeg tror dette blir er veldig flott anlegg, og en perle i dette kjedet av perler som vi får langs sjøfronten, sier plan- og bygningslederen entusiastisk.

Powered by Labrador CMS