I det reviderte planforslaget skal Landbrukskvartalet ha cirka 40 prosent boliger, kombinert med hotell, kontor, bevertning, undervisning og nabolagsfunksjoner. Ill: Transborder Studios
Krymper høyhuset i Landbrukskvartalet fra 30 til 20 etasjer
Etter at Oslo kommune satte foten ned for det 107 meter høye bygget som ble foreslått i 2018, prøver utbyggerne seg med en krympet variant på 76 meter.
Den første planen for Landbrukskvartalet utfordret både kommuneplan og vern. Nå er planen bearbeidet, forbedret og nytt planforslag er sendt inn til Plan- og bygningsetaten for videre behandling, ifølge en pressemelding fra Aspelin Ramm.
Sammen med Bondelaget og Vedal er Aspelin Ramm utvikler av Landbrukskvartalet gjennom selskapet Landbrukskvartalet Utvikling AS.
Annonse
I det reviderte forslaget er nytt prosjekt foreslått til cirka 50.000 kvadratmeter, hvorav cirka 17.000 er eksisterende bebyggelse som transformeres. Prosjektet har en boligandel på cirka 40 prosent. Høyhuset er redusert med ti etasjer til 76 meter.
– Med videre bearbeiding av det nye planforslaget, har vi fått muligheten til å fokusere ytterligere på de positive kvalitetene Landbrukskvartalet kan tilføre området. Dette har bidratt til at det vi er aller mest opptatt av nå, er hvordan prosjektet i lys av byutvikling kan bidra til et områdeløft og gi noe tilbake til byen, sier Aspelin Ramms direktør for utvikling, Maren Bjerkeng.
Målet er at Landbrukskvartalet skal være et åpent, mangfoldig, grønt og trygt kvartal med bånd til historien.
– Vi har fokusert på bygulvet for å ivareta alt fra bokvalitet til byliv, og skape et tilgjengelig og attraktivt kvartal med gode møteplasser og en grønn profil. Dette vil være et løft i positiv retning for området. Vi skal «dyrke nabolaget», invitere inn og gi en plass for små og store, sier generalsekretær Sigrid Hjørnegård i Norges Bondelag.
Ifølge pressemeldingen jobber prosjektet med utviklingen av en bygulvsstrategi, som skal støtte oppunder en ønsket områdeutvikling, med rom for lokale aktører og mangfold. Prosjektet skal også koble seg på nabolagene rundt og bidra til sammenfletting mellom Gamlebyen, trafikknutepunktet Oslo S, Bjørvika og Grønland.
– Målet er at prosjektet skal bidra til å skape nye koblinger og sammenhenger, gjennom gode og tilgjengelige byrom og passasjer. Gjennom god dialog og godt samarbeid med både Byantikvaren (BYA) og Plan- og bygningsetaten (PBE), har vi gjort endringer i henhold til innsigelser, som reduksjon av høyder og mer bevaring. I revidert plan bevarer vi administrasjonsbygget og reduserer høyder generelt, inkludert høyhuset som nå er foreslått til 20 etasjer, sier Maren Bjerkeng.
Landbrukskvartalet eies av Schweigaards gate 34 AS, hvor Norges Bondelag sitter på 91 prosent av aksjene.