Kronprinsesse Mette-Marit legger ned grunnsteinen til Vikingtidsmuseet. Foto: Marius Lysø
Vikingtidsmuseet 3. juni 2024. Foto: Marius Lysø
Fra grunnsteinsnedleggelsen på Vikingtidsmuseet tirsdag. Foto: Marius Lysø
Kronprinsesse Mette-Marit ankommer Vikingtidsmuseet. Foto: Marius Lysø
Fra grunnsteinsnedleggelsen på Vikingtidsmuseet tirsdag. Foto: Marius Lysø
Fra grunnsteinsnedleggelsen på Vikingtidsmuseet tirsdag. Foto: Marius Lysø
Fra grunnsteinsnedleggelsen på Vikingtidsmuseet tirsdag. Foto: Marius Lysø
Prorektor ved Universitetet i Oslo, Åsa Gornitzka. Foto: Marius Lysø
Fra grunnsteinsnedleggelsen på Vikingtidsmuseet tirsdag. Foto: Marius Lysø

Kronprinsesse Mette-Marit la ned grunnstein på Vikingtidsmuseet

På Bygdøy i Oslo bygger AF Gruppen det som skal bli et 13.000 kvadratmeter stort vikingtidsmuseum på vegne av Statsbygg. Tirsdag la Hennes Kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit ned grunnsteinen til det nye museet.

Publisert Sist oppdatert

Et barnekor åpnet grunnsteinsnedleggelsen med låten Fix You av Coldplay. Et passende låtvalg, med tanke på at museet bygges for å sikre vikingskip fra 800-tallet som ble funnet i tre store gravhauger på Oseberg, Gokstad og Tune.

Til slutt fikk Hennes Kongelige Høyhet legge ned grunnsteinen til prosjektet, og inspisere byggeplassen over gjerdet.

– Det er et veldig spesielt prosjekt, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Fra grunnsteinsnedleggelsen på Vikingtidsmuseet tirsdag. Foto: Marius Lysø
Fra grunnsteinsnedleggelsen på Vikingtidsmuseet tirsdag.

Sikrer at vikingskattene er trygge

Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen, forteller at museets formål er å gjøre Norge verdensledende i å informere om kulturarven vår fra vikingtiden.

– Museet består av to bygg. Et nybygg med utstilling og fantastisk fremstilling av kulturskattene våre. Det gamle bygget blir inngangen til museet. Vi er helt trygge på at dette konseptet blir veldig flott, forteller Nikolaisen.

Ifølge han smelter nytt og gammelt sammen i prosjektet.

– Vi skal samtidig sikre at vikingskipene og alle vikingskattene er trygge, mens byggearbeidene pågår. Flytting av skip, slede og andre ting skjer i 2026. Det blir klart for åpning vinteren 2027/2028, påpeker Nikolaisen.

Statsbygg er i rute med byggearbeidene, og på sommeren skal taket reise seg på nybygget, opplyser Nikolaisen.

Vikingtidsmuseet 3. juni 2024. Foto: Marius Lysø
Vikingtidsmuseet 3. juni 2024.

– Stall med stødige bein

– Skipene til de brede seilene som gikk over Nordsjøen skal få ny stall å bo i her på Bygdøy, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).

– Dette blir en stall med stødige bein inn i fremtiden. Museet vil sikre kommende generasjoner tilgang til viktig kulturhistorisk kunnskap. Vikingskipene forteller en sentral del om skipsnasjonen Norge, bemerker Hoel.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) (til venstre) og administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen. Foto: Marius Lysø
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) (til venstre) og administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.

– Hver femte vikingsamling i verden

Prorektor ved Universitetet i Oslo, Åsa Gornitzka (til venstre), og direktør Aud Tønnessen ved Kulturhistorisk museum. Foto: Marius Lysø
Prorektor ved Universitetet i Oslo, Åsa Gornitzka (til venstre), og direktør Aud Tønnessen ved Kulturhistorisk museum.

Prorektor ved Universitetet i Oslo, Åsa Gornitzka, sier vikingskip er en viktig del av den globale kulturarven, og at buene fanger deg inn uansett hvor du kommer fra.

– Det er en glede at vi endelig har nådd denne milepælen. UiO har lang historie med å ivareta disse gjenstandene, og vi har svart-hvitt bilder som dokumenterer dette. UiO har enda lenger historie med å ta vare på skipene enn selve museet. Museet berører universitets kjerneoppgaver, nemlig forskning, utdanning og formidling, sier Gornitzka.

Direktør Aud Tønnessen ved Kulturhistorisk museum sier dette er en stor dag, ikke bare for de som sto på museet i dag, men for hele Norge.

– Bygningen vi ser reise seg rommer hver femte vikingsamling i verden med tusenvis av arkeologiske gjenstander samlet inn fra store deler av landet. Derfor er det et museum for hele Norge. Da det ble klart at det gamle museet ikke klarte å bevare skipene sikkert, så kom finanseringen endelig på plass, forteller Tønnessen.

Powered by Labrador CMS