Kronprinsesse Mette-Marit la ned grunnstein på Vikingtidsmuseet
På Bygdøy i Oslo bygger AF Gruppen det som skal bli et 13.000 kvadratmeter stort vikingtidsmuseum på vegne av Statsbygg. Tirsdag la Hennes Kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit ned grunnsteinen til det nye museet.
Et barnekor åpnet grunnsteinsnedleggelsen med låten Fix You av Coldplay. Et passende låtvalg, med tanke på at museet bygges for å sikre vikingskip fra 800-tallet som ble funnet i tre store gravhauger på Oseberg, Gokstad og Tune.
Til slutt fikk Hennes Kongelige Høyhet legge ned grunnsteinen til prosjektet, og inspisere byggeplassen over gjerdet.
Annonse
– Det er et veldig spesielt prosjekt, sier kronprinsesse Mette-Marit.
Sikrer at vikingskattene er trygge
Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen, forteller at museets formål er å gjøre Norge verdensledende i å informere om kulturarven vår fra vikingtiden.
– Museet består av to bygg. Et nybygg med utstilling og fantastisk fremstilling av kulturskattene våre. Det gamle bygget blir inngangen til museet. Vi er helt trygge på at dette konseptet blir veldig flott, forteller Nikolaisen.
Ifølge han smelter nytt og gammelt sammen i prosjektet.
– Vi skal samtidig sikre at vikingskipene og alle vikingskattene er trygge, mens byggearbeidene pågår. Flytting av skip, slede og andre ting skjer i 2026. Det blir klart for åpning vinteren 2027/2028, påpeker Nikolaisen.
Statsbygg er i rute med byggearbeidene, og på sommeren skal taket reise seg på nybygget, opplyser Nikolaisen.
– Stall med stødige bein
– Skipene til de brede seilene som gikk over Nordsjøen skal få ny stall å bo i her på Bygdøy, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).
– Dette blir en stall med stødige bein inn i fremtiden. Museet vil sikre kommende generasjoner tilgang til viktig kulturhistorisk kunnskap. Vikingskipene forteller en sentral del om skipsnasjonen Norge, bemerker Hoel.
– Hver femte vikingsamling i verden
Prorektor ved Universitetet i Oslo, Åsa Gornitzka, sier vikingskip er en viktig del av den globale kulturarven, og at buene fanger deg inn uansett hvor du kommer fra.
– Det er en glede at vi endelig har nådd denne milepælen. UiO har lang historie med å ivareta disse gjenstandene, og vi har svart-hvitt bilder som dokumenterer dette. UiO har enda lenger historie med å ta vare på skipene enn selve museet. Museet berører universitets kjerneoppgaver, nemlig forskning, utdanning og formidling, sier Gornitzka.
Direktør Aud Tønnessen ved Kulturhistorisk museum sier dette er en stor dag, ikke bare for de som sto på museet i dag, men for hele Norge.
– Bygningen vi ser reise seg rommer hver femte vikingsamling i verden med tusenvis av arkeologiske gjenstander samlet inn fra store deler av landet. Derfor er det et museum for hele Norge. Da det ble klart at det gamle museet ikke klarte å bevare skipene sikkert, så kom finanseringen endelig på plass, forteller Tønnessen.