Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.
Foto: Trygve Indrelid
Kraftig resultatfall for OBOS
OBOS-konsernets resultat før skatt ble i første kvartal 2020 på 93 millioner kroner. Samme kvartal i fjor endte på 691 millioner kroner.
Som for de fleste andre er det korona utsikene fremover, men OBOS understreker at det er andre faktorer som har vært viktigere i første kvartal.
- Nedgangen skyldes i hovedsak forventede svakere resultater i boligutvikling som følge av redusert boligproduksjon og endret prosjektportefølje, lavere salg, større negative verdiendringer knyttet til rentederivater og energikjøpsavtaler, samt lavere positive verdiendringer på investeringseiendommer og aksjer, skriver OBOS i en pressemelding.
Nye boligprosjekter
For å sikre fremtidig verdiskapning har OBOS igangsatt en rekke nye boligprosjekter i første kvartal, til sammen 829 boliger mot 615 i første kvartal 2019. OBOS har ferdigstilt 592 boliger i første kvartal, 20 færre enn i 2019.
OBOS solgte 730 boliger netto i første kvartal 2020 til en salgsverdi på 2 806 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 819 boliger i første kvartal 2019.
– Til tross for stor interesse hos boligkjøperne for våre prosjekter og et økende antall salg av nye boliger de siste ukene, så ser vi at usikkerhet gjør at salgsprosessene tar lenger tid og at nyboligsalget derfor faller. For å skape økt trygghet hos boligkjøperne har derfor OBOS relansert OBOS Boligbytte, hvor OBOS tar kundens gamle bolig i bytte ved kjøp av ny OBOS-bolig. OBOS vil også tilby enda flere boliger med alternative boligkjøpsmodeller, som OBOS Bostart og OBOS Deleie, for boligkjøpere som ønsker en lavere inngangsbillett til boligmarkedet, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i meldingen.
Statlig garantordning
Han understreker at OBOS skal bygge boliger i både gode og dårlige tider. Samtidig som Siraj viser til at svakere nyboligsalg gjør det vanskeligere å komme i gang med byggingen av alle de planlagte prosjektene i år.
– OBOS vil prioritere å bruke mer av sin oppsparte kapital til å dekke risikoen ved å igangsette flere byggeprosjekter. Det til tross for lavere salg i et mer usikkert boligmarked. Vi må selv bidra til å holde hjulene i gang. Samtidig er det mange andre boligbyggere som ikke har samme handlefrihet. Både OBOS og en samlet byggenæring foreslo allerede i slutten av mars en statlig garantiordning for finansiering av nyboligprosjekter, et tiltak som vil ha direkte effekt i forhold til å sikre flere byggestarter selv om salget svikter. Til tross for at tusenvis av arbeidsplasser står på spill, har vi ikke hørt mer fra Regjeringen om dette, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj. Samtidig understreker han at OBOS er en robust virksomhet.