Kraftig konkursøkning

Byggeindustrien har gjennom flere år ukentlig registrert antall konkurser med virksomhet innen byggenæringen. Hele 1.603 virksomheter gikk konkurs i byggenæringen i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Sammenlignet med året før representerer dette en kraftig oppgang. I 2013 var det tilsvarende tallet 1.369. Aldri tidligere har vi registrert flere konkurser enn for 2014. I vår oversikt, som inneholder virksomheter fra både bygg, anlegg og eiendom, kommer det ikke frem noe informasjon utover antall selskaper. Det vil si at vi ikke har noe informasjon på selve verdien selskapene som har gått konkurs representerer. Men det vi har registrert gjennom året er at det har vært langt lengre mellom de store konkursene i 2014 enn året før. Det betyr at det er en rekke mindre selskaper som gikk overende i 2014.

Det er for så vidt ikke noe nytt i byggenæringen – som består av mange tusen enkeltmannsforetak og små virksomheter, Innen næringen vår er det også en stor grad av gründervirksomhet med relativt små oppstartskostnader, og det er ikke alltid det går så bra som man håper. At det er mange konkurser er dermed ikke noe nytt fenomen, men det er selvsagt ikke positivt at 2014 ble et år med så mange konkurser.

Nå skal vi ikke overdramatisere viktigheten av og årsaken bak det høye konkurstallene. De fleste virksomhetene i næringen gjør det relativt bra. Det er mange oppdrag innen både bygg og anlegg. Men konkurransen er tøff, både fra norske og utenlandske virksomheter, og denne konkurransen vil vedvare - og slik skal det være. Ingen ønsker en næring der alle med en hammer og en sag kan starte opp virksomhet uten noe videre kompetanse og kapre så mange oppdrag man bare klarer. Det skal være kamp om jobbene og de gode virksomhetene skal vinne frem – men det er selvsagt viktig at kampen foregår på de rette premissene. Slik er det dessverre ikke alltid i dag – pris har et i overkant høyt fokus innen visse områder.

Det er også slik at ikke alle er like flinke til å styre økonomien. Man kan være en meget god håndverker eller lede kompliserte utbygginger uten av det nødvendigvis innebærer at man er flink til å styre regnskapene. Vi har sett mange eksempler på at gode firmaer går overende på grunn av for dårlig kostnadskontroll.

Det skal bli spennende å se hvordan bildet for 2015 vil tegne seg. Om ikke noe spesielt skjer, vil sannsynligvis nivået fra fjoråret holde seg. Det er ingen ting som tyder på en hverken stor oppgang eller nedgang i konkurstallene slik bildet er nå.

Powered by Labrador CMS