Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjorde tirsdag for regjeringens koronastrategi i Stortinget. Der varslet han en rekke innstramminger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjorde tirsdag for regjeringens koronastrategi i Stortinget. Der varslet han en rekke innstramminger.

Støre med vaksineløfte: – Vi skal få til et taktskifte

Intensivert vaksinering og strengere regler for karantene og isolasjon. Slik vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) få kontroll over pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Nå skrur vi opp farten i vaksineringen, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han redegjorde for regjeringens koronastrategi fra Stortingets talerstol tirsdag.

– Vi skal få til et taktskifte, lovet Støre.

Han ber nå kommunene om å stå klare til å sette 400.000 vaksinedoser i uka, i utgangspunktet ut april neste år. Regjeringen har bestemt at alle over 18 år skal tilbys en tredje vaksinedose. Først i køen står personer over 65 år og helsepersonell.

Samtidig kom Støre med en innstendig bønn til landets uvaksinerte:

– Mitt klare bud til alle som nå har takket nei, er: Takk ja og vaksiner dere, sa Støre.

Dette er tiltakene

Støre avkreftet tidligere tirsdag at det er aktuelt med en ny nedstengning nå. Det samme budskapet gjentok han fra Stortingets talerstol.

– I dagens situasjon mener regjeringen det ikke er riktig eller forholdsmessig å be alle holde seg hjemme.

Regjeringen innfører likevel en rekke nasjonale påbud og anbefalinger for å redusere trykket på helsetjenestene:

* Hvis du bor sammen med en som har fått påvist koronasmitte, må du heretter sitte i karantene til du har fått negativt testsvar. For å slippe karantene, må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test.

* Er du selv smittet, må du holde deg isolert i fem dager i stedet for to. Du må også ha vært feberfri i 24 timer.

Anbefaler munnbind

I tillegg kommer regjeringen med en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kollektivtrafikk, taxi og på kjøpesentre hvor det ikke er mulig å holde avstand, samt i kontakt med ansatte i helsevesenet.

Anbefalingen om å teste skoleelever i områder med økende smittespredning blir videreført.

Støre varslet at regjeringen også jobber med nye innstramminger i grensereglene. Dette vil det komme mer informasjon om senere tirsdag, sa han.

– La det ikke være noen tvil – regjeringen er beredt til å iverksette nødvendige tiltak raskt dersom situasjonen tilsier det og vi har solid faglig dekning, sa Støre.

Powered by Labrador CMS