Miljøbygg påklager anbudsprosessen for Lillehammer videregående skole sør (illustrasjonsfoto: Jørn Hindklev).
Miljøbygg med KOFA-klage etter pruterunde
Miljøbygg er ikke fornøyd med anbudsprosessen Oppland fylkeskommune gjennomførte for Lillehammer videregående skole sør og har sendt inn klage til Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA).
Tirsdag 20. januar ble det offentliggjort at Veidekke var tildelt 150-millionerskontrakten for utbygging av Lillehammer videregående skole sør. Før kontrakten ble signert, var byggherren Oppland fylkeskommune gjennom pruterunder med forhandlinger for å få ned prisen, etter at de opprinnelige anbudene ble forkastet fordi de var altfor høye.
Ifølge gd.no hevder Miljøbygg, som også deltok i anbudskonkurransen at Oppland fylkeskommune har gjennomført forhandlinger i strid med god forretningsskikk og at de har gjort en ulovlig anskaffelse. Entreprenøren har nå sendt en klage til KOFA.
Gd.no melder at Miljøbygg var eneste tilbyder som ikke ble avvist i anbudskonkurransen. Oppland fylkeskommune valgte imidlertid å forkaste selskapets tilbud fordi det oversteg fylkeskommunens eget budsjett for anskaffelsen. Miljøbygg hevder ifølge gd.no at fylkeskommunen ikke har dokumentert at budsjettet de forholdt seg til i anbudskonkurransen var forsvarlig.
Assisterende eiendomssjef Håkon Kleiven i Oppland fylkeskommune sier han er kjent med klagen, og at han avventer en henvendelse fra KOFA.
- Vi er klare til å gjøre rede for prosessen og besvare de spørsmål KOFA måtte ha knyttet til den aktuelle saken, sier assisterende eiendsomssjef Håkon Kleiven i Oppland fylkeskommune til gd.no.
Miljøbygg skriver i sin klage at fylkeskommunens invitasjon til videre forhandlinger innebar at fylkeskommunen ville forhandle om, og akseptere alternative kostandsbesparende tiltak, oppad begrenset til hva som ville utgjøre "vesentlige endringer" i anskaffelsesrettslig forstand.
Entreprenøren mener at fylkeskommunen mot slutten av forhandlingene endret oppfatning, og heller ønsket å oppretteholde kvalitetsnivået slik det framgikk av tilbudene i anbudskonkurransen.
Miljøbygg framholder at en slik opprettholdelse av kvalitetsnivået er i strid med invitasjonen til forhandlingene, som forutsatte kostnadsbesparende tiltak for å få kontrakten innenfor fylkeskommunens økonomiske rammer. I stedet mener entreprenøren at det er gjennomført en ren pruterunde.
I klagen står det at det følger fast KOFA-praksis at oppdragsgiver har plikt til å avlyse en konkurranse hvor det er feil i konkurransegrunnlaget som kan ha påvirket konkurransen, og som ikke kan rettes.
"Fylkeskommunen skulle derfor enten rettet feilen ved å gjenoppta forhandlingene om kostnadsbesparende tiltak, eller ved å avlyse. Fylkeskommunen valgte imidlertid å tildele kontrakten til Veidekke", heter det i klagen.
- Vår hovedanførsel mot Oppland fylkeskommune er at når vi først valgte å gå til forhandlinger, viste det seg at fylkeskommuene ikke hadde reell vilje til å diskutere besparelser. Det ble en ren pruterunde stikk i strid med forutsetningene som var satt for at vi skulle bli med på en forhandlingsrunde. Vi aksepterer å tape, men mener vi ble lurt inn i forhandlinger på falske premisser, sier adminstrerende direktør Helge J. Nakken til Byggeindustrien.
Nakken mener Oppland fylkeskommune burde lyst ut prosjektet på nytt eller skaffe finansiering og inngå kontrakt med parten som stod igjen som vinner av første runde. Altså Miljøbygg.
- Vi betrakter dette prosjektet som historie. Men vi ønsker å få slutt på en praksis der det offentlige går på tvers av intensjonen om forutsigbarhet og hvordan det offentlige opptrer i denne type prosesser, fastslår Nakken.
Han anslår at Miljøbygg har brukt ca en halv million kroner på anbudsprosessen.
- Miljøbygg har lagt ned store ressurser i anbudsarbeidet og vi må regne at også de to andre entreprenørene som var med i den opprinnelige anbudsrunden har lagt ned tilsvarende arbeid. Da fortjener man å bli behandlet etter boka, sier Nakken, som har tiltro til at KOFA vil stature et eksempel i denne saken.
Oppland fylkeskommune ønsker ikke å kommentere saken nærmere til Byggeindustrien.
- Vi skal vil gi tilsvar til KOFA på framsatt klage innen de gitte frister. Tilsvaret vil redegjøre for våre vurderinger og standpunkt i saken, sier prosjektleder Frode Rønning i Oppland fylkeskommune.