Bildet er fra åpningen av skolelokalene i det nedlagte sykehuset i Fredrikstad, som skal huse 600 elever og 80 lærere fram til en permanent løsninger på plass. Foto: Hallvard Mørk Tvete/ Østfold fylkeskommune
Bildet er fra åpningen av skolelokalene i det nedlagte sykehuset i Fredrikstad, som skal huse 600 elever og 80 lærere fram til en permanent løsninger på plass.

Sju aktører har forslag til skoleløsning i Østfold

Østfold fylkeskommune er ute etter en permanent løsning for videregående skole i Fredrikstad, og fikk napp fra sju ulike aktører som de nå skal ha møter med de neste ukene.

Publisert Sist oppdatert

Før sommeren, på møtet 19. juni, vedtok fylkestinget at det skulle gjennomføres en markedsdialog med eiendomsutviklere, interessenter og entreprenører for å få en permanent løsning for skolesituasjonen i Fredrikstad.

I en pressemelding fra fylkeskommunen sier eiendomssjefen seg fornøyd.

– Vi har fått inn varierte og spennende innspill og forslag, og skal bruke de neste ukene på gode møter med aktørene, sier eiendomssjef Heidi Vildskog i Østfold fylkeskommune i meldingen.

Hun vil ikke på dette tidspunktet si noe om hvem de sju aktørene er.

–Det er vanlig og ryddig for alle parter at vi gjennomfører denne prosessen før vi offentliggjør noe. Men vi skjønner at det er stor interesse, og så snart vi har de nødvendige avklaringer på plass skal vi informere om det, sier eiendomssjefen i meldingen.

Politikerne vil få orientering utover høsten, og mulige løsningsforslag skal legges fram for behandling mot slutten av året.

Saken har tidligere vært omtalt i Fredrikstad Blad.

Flyttet inn i nedlagt sykehus

Dette var Frederik II videregående skole, avdeling Christiandslund. Avdelingen er nå stengt. Foto: Google street view
Dette var Frederik II videregående skole, avdeling Christiandslund. Avdelingen er nå stengt.

Østfold fylkeskommune har hatt utfordringer med flere av byggene ved to av sine eksisterende videregående skoler i Fredrikstad. Det gjelder Glemmen videregående skole samt Frederik II videregående skole.

Sistnevnte har vært omtalt i Byggeindustrien tidligere, etter at bygg ved avdeling Christianslund måtte stenge – først midlertidig og så permanent, etter at det ble gjort asbestfunn og oppdaget løse fasadeplater.

600 elever og 80 ansatte startet skoleåret 2024-25 i Cicignon-kvartalet i det gamle sykehuset i byen. Her vil det bli drevet skole fram til en ny skole er på plass.

Vurderer alternativer

Ifølge opplysninger på fylkeskommunens hjemmesider har fylkeskommunen hatt en opprinnelig plan om å bygge ny videregående skole, interkommunal hall og ishall/ multifunksjonsarena på området som kalles Værste. Avtale om tomtekjøp ble inngått høsten 2023. Nå er de åpne for andre skoleløsninger.

Fredrikstad Blad skriver at en helt ny skole på Værste kan koste 2,5 milliarder kroner, noe som var langt mer enn fylkeskommunen hadde sett for seg. Fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) sa til avisen i midten av august at med dette kostnadsbildet må fylkespolitikerne snu alle stener og se om det finnes alternativer for å få prisen ned.

Både leie av lokaler gjennom et offentlig-privat samarbeid og bruk av eksisterende bygg skal være aktuelt.

«Det er flere år siden intensjonsavtaler om kjøp ble undertegnet, og mye har skjedd både med byggene, behovene og fylkets økonomiske situasjon siden den gang. Planene må derfor gjennomgås på nytt. I den anledning må skolene i Fredrikstad sees under ett, men også i sammenheng med opplæringstilbudet i Nedre Glomma og Østfold for øvrig», skriver fylkeskommunen.

Bygningsmassen til Frederik II og Glemmen videregående skoler vil bli vurdert, parallelt med markedsdialogen, ifølge fylkeskommunen. Fylkeskommunedirektøren vil se på hvilke deler av bygningsmassen som kan avhendes og hvilke som eventuelt kan rehabiliteres. Ifølge Fredrikstad Blad er de to skolene fordelt på flere bygg og adresser, og de disponerer til sammen 55.0000 kvadratmeter. Noe av dette er leid, inkludert paviljonger ved begge skolene, mens det meste eies av fylkeskommunen selv.

Powered by Labrador CMS