Jonas Eckholm sammen med coach Roger Studsrud. Foto: privat
Jonas Eckholm sammen med coach Roger Studsrud.

Nå er han nordisk mester i dekorasjonsmaling

Jonas Eckholm (26) fra Fetsund, fjerde generasjons maler hos Malermester Eckholm, gikk fredag helt til topps i Nordisk Mesterskap i dekorasjonsmaling i Reykjavik.

Publisert Sist oppdatert

Til sammen 24 timer fordelt på tre dager hadde de konkurrerende på seg til å male dør og listverk, henge tapet, samt gjennomføre en krevende sjablongoppgave med en vulkan som motiv. Kronen på verket var en selvvalgt frihåndsoppgave. Her valgte den tidligere ishockeyspilleren Eckholm en isbjørn, inspirert av at Norges Ishockeyforbund har isbjørn som en del av sin logo.

Malermestrenes Landsforbund opplyser i en pressemelding at utøverne i Nordisk Mesterskap ble målt på nøyaktighet og presisjon, og at de fikk trekk for feil og mangler som renner, furer og manglende dekk på malingen. Fargene de valgte skulle matche tapetet, og de skulle også skape god harmoni i rommet. Konkurransen skal ha vært svært tøff, og alle utøverne hadde trent mye i forkant.

Jonas Eckholm sier til Byggeindustrien at han egentlig syntes de hadde god nok tid til å utføre de ulike oppgavene, men at utfordringen – som de også har forberedt seg på, var å få til å gjennomføre tørketid uten å bli stående uten noe å gjøre.

Hvordan føles det å kunne titulere seg som nordisk mester i dekorasjonsmaling?

– Det føles kjempebra!

Jonas Eckholm har vært med i ulike konkurranser de siste to årene, og forteller at kvalifiseringen til Nordisk Mesterskap startet allerede for to år siden med et regionmesterskap. Dette ble til en utslagskonkurranse og deretter til et norgesmesterskap i overflateteknikk under Bygg Reis Deg, der han vant klassen for maling og tapet. Han fikk dermed representere Norge i konkurransen på Island.

Temaet for konkurransen var «Ice & Fire», og utøverne fikk tilsendt oppgavene allerede i juni.

Hvor mye han har forberedt seg til selve konkurransen synes han det er vanskelig å svare på.

– Hvor mange timer som har gått med totalt sett er vanskelig å si, men jeg har i hvert fall drevet med forberedelser hver kveld de siste tre månedene, forteller han.

Får du brukt noe særlig av det du har lært i forbindelse med konkurranser, i din vanlige jobb?

– Nei, det er egentlig lite av det. Nå er det rett tilbake til å sparkle og rulle vegger, smiler 26-åringen, og legger til at avbrekket konkurransene gir fra den vanlige hverdagen er med på å gjøre det ekstra morsomt.

Eckholm tok svennebrevet i malerfaget i fjor, og er nå godt i gang med å utdanne seg til malermester. Han jobber til daglig for sin far, som er tredje generasjons malermester. I forbindelse med mesterskapet har han fått god hjelp av malermester Roger Studsrud, som har vært coach og dommer.

Jonas Eckholm i konkurranselokalene i Reykjavik. Foto: privat
Jonas Eckholm i konkurranselokalene i Reykjavik.

Kompetanse- og utviklingssjef Kari Wilsgård i Malermestrenes Landsforbund skriver i en pressemelding at forbundet de siste årene har arrangert både regionmesterskap, norgesmesterskap og deltatt i nordiske og europeiske mesterskap med sine norske utøvere.

– Slike konkurranser er svært viktig for bransjen for å utvikle kompetansen, skape yrkesstolthet, vise frem bredden i faget og øke rekrutteringen til bransjen. Det er viktig å få vist frem at det er dyktige norske ungdommer som satser på dette faget, som er engasjerte og motiverte og gjør en strålende jobb, skriver hun i meldingen.

Powered by Labrador CMS