Viktig informasjon eller underholdning?
I Norge er det usedvanlig stor interesse rundt utviklingen av boligprisene, og nærmest hver eneste dag er det mye informasjon å hente rundt markedsutviklingen, priser og ikke minst spådommer rundt den videre boligutviklingen. Er dette kun ren underholdning eller gir det noe mer?
Det norske samfunnet er i stor grad lagt opp etter det såkalte eierlinjen, der det har vært et uttalt mål at flest mulig skal få mulighet til å eie sin egen bolig og at dette skal være en viktig del av velferdssamfunnet. Målet har enkelt og greit vært at så mange som mulig skal få et forutsigbart boforhold med kontroll over egen bosituasjon, og at man samtidig skal få være med på prisutviklingen det gir å eie egen bolig, og dermed være med på velferdsutviklingen i samfunnet.
Dette er noe som har vært støttet av samtlige regjeringer gjennom mange tiår, og er nedbakt i hele grunnstrukturen i samfunnet. Hele vår økonomiske hverdag er i stor grad påvirket av dette, noe som også gjenspeiles gjennom skattepolitikken. Nettopp på bakgrunn av dette har også hele boligmarkedet blitt omfattet med stadig større offentlig interesse hos en stor andel av befolkningen. Dette har ikke minst kommet etter en kraftig prisøkning man har sett i boligmarkedet i nyere tid, og da spesielt i det mest populære områdene.
I de største byene har prisveksten vært enorm, drevet frem av en økene grad av urbanisering kombinert med en god økonomisk utvikling over tid, samt ordninger som nettopp bygger opp rundt eierlinjen. Dermed har prisøkningen vært med på å skape en pen formue hos de som har vært i boligmarkedet en tid, og veldig mange har dermed bygget opp mye av sine sparepenger i boligen de disponerer, samtidig som dette er blitt et objekt for finansiering av andre aktiviteter og investeringer i mange familier. Prisstigningen på boligene har vært med på å realisere en rekke hytte-, båt- og bildrømmer for mange de senere årene.
På samme måte har eiendom også blitt en stadig mer interessant investering for mange. Noen har kjøpt flere boliger, og satset på utleiemarkedet, men andre har stadig bygget seg oppover i bolighierarkiet med nye og større enheter.
På samme tid har dette selvsagt en konsekvens med at de som ikke er en del av boligmarkedet faller etter i velstandsutviklingen. Om man over tid har vært i leiemarkedet og ikke fått tatt del i prisøkningen mange opplever i egen bolig, mister man mange muligheter og får ikke bygget opp et økonomisk sikkerhetsnett. Noen velger dette frivillig, og ønsker å leie, mens andre rett og slett ikke makter å komme seg inn på markedet av ulike årsaker.
Og det er stadig flere som må faller utenom. I det mest sentrale områdene blir terskelen stadig høyere for å klare å komme se inn på boligmarkedet. Er man enslig med middels eller lav inntekt kan man i flere byer nå bare glemme å investere i egen bolig. Man må enten være to, få hjelp av foreldre, eller være i en situasjon med en sterk økonomi for å klare å kjøpe seg sin første leilighet.
Dette problemet begynner nå å bli så stort at det er i ferd med å utvikle seg til et omfattende samfunnsproblem, og problemet er dessverre økende. I løpet av det neste tiåret kan man oppleve at en stor del av den oppvoksende generasjon ikke får bli med på velstandsøkningen, og at muligheten til å eie en egen bolig ikke blir mulig, slik tidligere generasjoner har opplevd det. Det utfordrer hele samfunnsmodellen og vil måtte tvinge politikerne til å tenke nytt rundt hvordan hele boligmarkedet er bygget opp.
Nettopp denne utviklingen, ved at noen stadig får fetere lommebok, samt at noen hele tiden jobber hardt for i det hele tatt å komme seg inn i boligmarkedet, har bygget opp en enorm interesse rundt hele utviklingen innen dette området. Det gjelder både prisutvikling, men også hvordan mye som til enhver tid faktisk bygges. Hver dag kan vi lese om utviklingen av markedet, enten gjennom ulike statistikker eller spådommer fra noen av de veldig mange boligekspertene som har slått seg opp den senere tiden. Hver eneste dag fylles det på med mange spaltemeter om temaet, og det er tydeligvis interessant lesestoff, ellers hadde ikke landets avisredaktører prioritert denne tematikken.
Dette er dermed ikke kun informasjon for å underholde, men en viktig side av hele samfunnsutviklingen vi nå opplever. Boligmarkedet er på flere måter viktig for hele landets økonomi, og noe som i stor grad også påvirker vår privatøkonomi. Den store interessen rundt omtalen av boligmarkedet er også i seg selv en viktig faktor for hvordan hele markedet utvikler seg. Det er ikke uten konsekvens av vi hver dag kan lese om denne tematikken i landets aviser, og ikke minst hvordan ekspertene forventer og spår hvor markedet skal gå videre.
Dermed er det på høy tid at også landets politikere, og da selvsagt aller mest, regjeringen i økende grad tar dette innover seg. Boligmarkedet er en av de aller viktigste faktorene i vår felles økonomi, og om utviklingen innen dette markedet ikke vies nok oppmerksomhet kan det få store konsekvenser.
Det er noe vi nå også er i ferd med å se. Konsekvensene av lav boligbygging over tid kan nå få stor innvirkning på utviklingen innen dette markedet i mange år fremover. Dessverre også med en konsekvens at terskelen for de som ønsker å bli en del av eierlinjen blir stadig høyere, og at vi i fremtiden kan oppleve av boligmarkedet ikke blir for alle, men for en utvalgt heldig gruppe, som blir stadig mindre.