Foto: Trond Joelson
Vi må ikke være naive – avsløringene rundt «Den sorte svane» gjelder også i Norge
Den danske dokumentarserien «Den sorte svane» har fått stor oppmerksomhet både i Danmark og i Norge, hvor den går på skjermen i disse dager. Opplysningene som kommer frem her er definitivt skremmende og rystende, men det bør ikke komme som noen stor overraskelse at dette også er noe som på ulike nivåer foregår i Norge.
For dette er ikke noe unikt som kun skjer i Danmark. Det unike er måten man har klart å få et innsyn i hva som faktisk skjer, og ikke minst hvordan. Måten serien er produsert og fremstilt på er omdiskutert, og journalistisk er det mange etiske hensyn man har måttet vurdere i både produksjonen og hvordan denne nå vises for publikum. Her har også NRK, som har vært samarbeidspartner for danske TV2, gjort sine egne vurderinger.
Men det er liten tvil om at det gjennom serien gis et unikt og viktig bilde i hvordan kriminelle nettverk opererer og blir en del av verdikjeden i ulike næringer. For dette har stor påvirkning på deler av enkelte næringer, både gjennom den kriminelle aktiviteten som er dirkete involvert, men også hvordan det kan påvirke andre deler av næringskjeder. Serien viser et bilde av hvordan de kriminelle benytter ulike aktører til å få gjennomslag for sine metoder og hvordan pengene kan komme inn i det ordinære økonomiske systemet. Når det er snakk om så store penger, blir dette en del av hele den felles økonomien. Og selv om dette på mange måter har vært kjent tidligere, viser serien med all tydelighet alvorlighetsgraden og omfanget av den svarte økonomien.
Vi må ikke være så naive at vi ikke tror dette skjer i Norge – for det gjør det. Det omsettes hvert år for mange milliarder kroner i ulike kriminelle nettverk i Norge. Dette er noe som har vært kjent, og forsøkt bekjempet gjennom mange år – men man sliter med å slå gjennom med virkemidler som virkelig monner. Dessverre gjelder dette også for byggenæringen. Bygg, anlegg og eiendom er en sektor som utgjør en enorm samlet økonomisk omsetning i løpet av år, den omfattes av mange ulike transaksjonsledd, en rekke personer, og innimellom et noe uklart bilde over hvem som faktisk kan være involvert i ulike kjøp og transaksjoner – og prosjektgjennomføringer. Store summer skifter hender gjennom ulike ledd i verdikjeden, noe som vil gjøre sektoren fristende for kriminelle aktører å utnytte.
Dermed er bildet som tegnes gjennom dokumentarserien dessverre noe som ikke burde komme overraskende, og heller ikke med en forventning om at dette er noe som kun skjer sør for landets grenser. Serien kunne også vært laget i Norge.