Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand
Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Værfaktoren

Været er en viktig ingrediens i hverdagen for oss alle, men på ulike måter. For noen er det et fint samtaleemne om praten går trått, men for andre har det stor betydning for hvordan arbeidsdagen vil fortone seg.

Publisert Sist oppdatert

I Norge er det stor forskjell på årstidene, og dette påvirker i stor grad de som har sin arbeidsplass ute på landets bygg- og anleggsplasser. Det er stor forskjell på en varm junidag i forhold til bitende minusgrader på en vindfull januardag. Og dette påvirker i større grad enn bare trivselen til de som er ute på jobb i ulike situasjoner.

Det er avgjørende at de som er på jobb på landets byggeplasser til enhver tid har tilgang til det som trengs av både arbeidsklær og sikkerhetsutstyr, tilpasset alle årstider. Det burde være selvsagt at det finnes gode klær som både beskytter og sørger for god trivsel på bitende kalde dager, men også når solen steker. Her er det naturligvis ulike hensyn som må ivaretas, men dette er noe som skal og som regel også er på plass.

Dette handler også om sikkerhet og effektivitet. En byggeplass vil ikke fungere om forholdene ikke legges godt nok til rette. Dette er mer krevende på vinteren. Mye snø, vind i strenge kuldeperioder vil alltid utfordre en byggeplass. Snø må måkes, og når ting er kaldt går det meste saktere. Det er heller ikke alle arbeidsprosesser som kan gjennomføres når gradestokken kryper langt nok ned.

Som det fremkommer i reportasjen vår fra Mariakvartalet i Oslo, der vi har besøkt Veidekkes Bjørn Borg både i bitende vinterkulde og steikende sommervarme, finnes det også statistikk som viser at når det er vinter, så er risikoen for skader større. I hvert fall fallskader. Det kan være glatt, ting skjules av snø og man får inn elementer som gjør hele arbeidsprosessen litt mer krevende. Å sørge for at byggeplassene og arbeiderne har alle de riktige og viktige verktøyene og arbeidsredskapene, og ikke minst det personlige utstyret på plass, er dermed avgjørende for både sikkerheten og fremdriften for prosjektet.

Men det er også slik at sommeren ikke er uten problemer. Det kan være utfordrende med for mye varme og sol også. Det kan bli for varmt slik at oppmerksomheten og konsentrasjonen går noen prosent ned, og det er selvsagt ikke heldig på en byggeplass som potensielt kan være et farlig sted om ikke alt skjer som det skal. Da gjelder det å ta de riktige forhåndsreglene for dette.

Det er nok slik at de fleste likevel foretrekker den varme årstiden, og det er forståelig. Men husk nok vann og solkrem!

Powered by Labrador CMS