Ikke plankekjøring i byggfag

Den velregisserte vårtradisjonen med å oppnå enighet i lønnsoppgjøret er nå i full gang. Frontfaget har frist med å komme til enighet i den tvungne meklingen natt til søndag, mens byggfagene følger hakk i hel. Og her står utfordringene i kø.

Publisert Sist oppdatert

Disse årlige forhandlingene er på mange måter et spill, eller et samspill, der begge parter selvsagt ønsker å komme til enighet, men hvor sterke krefter står bak og trykker på med sine ønsker og krav. Det setter også store forventninger til de som sitter rundt forhandlingsbordet. Spillet har på mange måter et fast mønster. Det starter med kravoverlevering, før forhandlingene starter. Selve forhandlingene går alltid i brudd, og meklerne må trå inn for å bistå partene for å komme til enighet. Man bruker også som regel mange timer over fristen før man kan bli enige om en avtale, eller går hvert til sitt med streik som utfall. Dette er et fast mønster for å komme gjennom de mange punktene som skal gjennomgås. I fjor endte det med streik, noe som påvirket mange. Det skjedde for første gang på lang tid i et mellomoppgjør.

I år er det et hovedoppgjør som står for døren, noe som er mer krevende. Her skal det selvsagt forhandles om lønn, men også andre forhold inngår i forhandlingene. I år er det dermed to store hindre som skal forseres, reallønnsøkning, samt krav om etter- og videreutdanning. Dette blir opplagt krevende. Det er relativt stort strekk i laget, der noen bransjer og virksomheter gjør det bra, mens andre sliter mer. Dermed kan det bli krevende å finne en grense for arbeidsgiverne å kunne godta.

Det kan opplagt ende med streik i frontfaget, men det er selvsagt også relativt gode muligheter for at man klarer å dra det i land på overtid, noe man som regel klarer. Streikefaren er likevel rimelig stor i år, men et ganske spesielt bakteppe med stadig økte utgifter til arbeidstakerne, og en kjøpekraft som har vært krevende å opprettholde.

Men innen fellesoverenskomsten for byggfag, som følger hakk i hel av frontfag-forhandlingene, er utfordringene enda større. Byggenæringen står i en meget krevende situasjon, og er den næringen som er blitt rammet desidert hardest av de trangere økonomiske tidene. Mange virksomheter sliter kraftig, og det å tåle en stor lønnsoppgang kan bli vanskelig for mange å takle. Dermed vil disse forhandlingene blir meget krevende. Og selv om man skulle komme til enighet i frontfagene er det ikke gitt at man klarer det innen byggfag. Frontfaget skal jo danne veien for resten av oppgjøret, men det er ikke automatikk i at restene av forhandlingene følger etter. Dermed er det en overhengende fare for at man endrer i streik innen fellesoverenskomsten for byggfag i år, men forhåpentligvis klarer man å redde seg inn – sannsynligvis fire-fem timer på overtid. Om ikke blir det en meget vanskelig start på våren for virksomhetene i denne delen av næringslivet. De neste dagene vil gi svaret.

Powered by Labrador CMS