Foto: Håkon Mosvold Larsen

Gi jegerne bedre verktøy

Byggenæringens oppbygning og størrelse lokker til seg en rekke kriminelle aktører og det viser seg at det fortsatt er like vanskelig å bekjempe problemet.

Publisert Sist oppdatert

Det er nå mange år siden det ble ropt et kraftig varsku om kriminaliteten som hadde spredd seg inn i ulike deler av næringen. Dette er en utfordring som har vært en del av næringen lenge, men man ble for alvor gjort oppmerksomme på kompleksiteten og omfanget av dette kriminalitetsbildet for rundt ti år siden. Det ble samtidig satt i gang et stort arbeid for å snu utviklingen og for å prøve å bli kvitt problemene dette skapte.

Dette ble et samarbeid som inkluderte både flere ulike deler av næringen selv, organisasjonslivet, myndighetene og en rekke offentlige instanser. Målet var å få på plass organer og ordninger som skulle stoppe fremveksten av kriminelle aktører som på ulike måter brukte byggenæringen i sin aktivitet. Dette kunne gjelde både å sikre seg en del av verdiskapningen i ulike sektorer i byggenæringen på ulovlig vis, men også det å bruke byggenæringen som et sted for å skjule andre kriminelle aktiviteter.

Man har satt inn store ressurser i dette arbeidet, og de har kommet et stykke på vei og fått gjennomslag for flere forhold med gode intensjoner. Men det er nok slik at dette arbeidet ikke har hatt den effekten man har ønsket. Oppmerksomheten rundt dette temaet er heler ikke like stort som for noen år siden, men utfordringen er fortsatt i aller høyeste grad til stede.

Det er etablert flere gode ordninger, ikke minst gjennom opprettelsen av en rekke ulike A-krimsentre. Dette er bredt sammensatte grupper som har potensiale til å kunne utgjøre en stor forskjell. Her sitter det personer med ulik kapasitet og bakgrunn, som samlet burde kunne få til mye innen denne sektoren. Man har dessverre ikke lyktes i like stor grad som man hadde ønsket. Det er fortsatt for mange kriminelle som opererer innen ulike deler av næringen.

Det er ikke slik at det finnes utrolig mange kriminelle i næringen, men de som er til stede og bruker næringen som base for sine aktiviteter treffer bredt og gjør stor skade. Ifølge et innlegg fra Vidar Sagmyr og Stein Lorentzen fra Byggebransjens Uropatrulje her på bygg.no kommer det frem at i 2018 så sto 1.047 multikriminelle for de fleste lovbrudd i næringen. Dette var et tall A-krim-sentrenes analyseorgan (NTAES) fastslo. Det er disse multikriminelle som må stanses. Problemene er bare som Byggebransjens Uropatrulje nettopp påpeker i sin kronikk, de som skal bekjempe denne grupperingen har ikke de riktige verktøyene. Isolert sett sitter de ulike instansene som skal jobbe for bekjempelse av arbeidslivskriminaliteten med mye nyttig informasjon og kunnskap, problemet er bare at de ulike instansene og etatene ikke gis tilstrekkelig rom for å dele denne informasjonen på tvers. Dermed stopper ofte gode prosesser opp, og selv om man skulle mistenke hva som skjer eller hvem som står bak, klarer man ikke å følge opp med fakta og informasjon som gjør at disse elementene stanser sin virksomhet innen byggenæringen.

Dermed er det å slik at de kriminelle aktørene ikke stoppes, og om det kommer reaksjoner er det ikke noe som ser ut til å bite på disse aktørene – de klarer å fortsette sin virksomhet. Dette har selvsagt flere meget skadelige sider. Det gir hele byggenæringen et rykte som ikke står i stil med hvordan næringen drives, mange blir lurt og svindlet for store summer og det skaper ikke minst store utfordringer for den seriøse delen av næringen. Det fører med seg en rekke utfordringer både knyttet til økonomi, konkurransebildet, seriøsitet og HMS.

Det er dermed på høy tid at man får på plass verktøyene som virkelig utgjør en forskjell i dette arbeidet. Det gjøres mye god jobb innen dette feltet, men resultatene står ikke i stil til hva som gjøres. Ansvaret hviler dermed på myndighetene som må se til at de som opererer i bekjempelse av arbeidslivskriminaliteten får de verktøyene og hjelpemidlene som trengs for å få tilstrekkelig fremgang.

Powered by Labrador CMS