Kollaps i det europeiske strømmarkedet fører til ekstrempriser, men ikke i Norge

Minsteprisen på strøm – minus 500 euro/MWh – slår inn søndag. Det fører til ekstreme priser en rekke steder i Europa, men ikke i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Nord Pool ble lørdag nødt til å kjøre en ny auksjon fordi det ikke var mulig å matche tilbud og etterspørsel i Nederland i to timer søndag. Den nye auksjonen hjalp lite, og i tre timer søndag ettermiddag får nederlandske strømkunder betalt nesten 6 kr/kWh for å bruke strøm, skriver fagbladet Europower.

Minus 500 euro/MWh er den laveste prisen som det er lov å sette i markedet. Det er rekord, siden denne bunnprisen aldri før har slått inn i kraftmarkedet.

Men i Norge og Sverige fører ikke dette til de samme ekstreme prisene. Riktignok blir det negative priser 14 timer i strekk i alle de norske prisområdene søndag, men laveste pris blir kun minus 8 øre/kWh.

Når nettleie og avgifter kommer på toppen, blir det altså fortsatt slik at strømkundene i Norge søndag må betale for strømforbruket – men de kan spare på å flytte forbruket til timene med negative priser.

Søndag er også første gang det har vært så mange timer med negative priser i Norge. Nå passerer både Midt-Norge og Nord-Norge 100 timer med negative priser så langt i år. I fjor var det 14 timer med minuspriser i Midt-Norge, og 11 timer i Nord-Norge.

De nederlandske prisene smitter til en rekke andre land – inkludert Danmark. I seks timer søndag ettermiddag får forbrukerne på Jylland betalt over 1 kr/kWh for å bruke strøm.

Tyskland får også minimumsprisen i én time, og i Storbritannia blir prisen null eller negativ i 18 timer søndag.

Powered by Labrador CMS