Et stort jordskred ødela mye jordbruksland og nådde nesten frem til bebyggelsen i Signaldalen, Troms i juni 2008.

Vil redusere risiko knyttet til naturfare med digitalisering

De neste fire årene skal forskere finne ut hvordan digital teknologi kan bidra til å redusere samfunnsrisikoen relatert til naturfarer som oppstår på grunn av klimaendringer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det nyoppstartede prosjektet KlimaDigital skal forske på effektene av klimaendringer på naturfarer som jordskred, snøskred og flomskred.

– Digital teknologi knytter sammen det norske samfunnet og aktører i privat og offentlig sektor, og digitalisering danner et interessant grunnlag for utvikling av en rekke innovative løsninger, sier prosjektleder Ivan Depina i SINTEF Byggforsk.

Skal gi direkte innblikk i klimaendringer

Prosjektet skal bidra til at beslutningstakere, entreprenører, byggherrer og brukere får direkte innblikk i hvordan klimaendringer påvirker naturfarer.

– Målet er at vi skal kunne nyttiggjøre oss robuste metoder for prediksjon av naturfare. Man skal også kunne bruke tidlige varslingssystemer og iverksette pålitelige, risikoreduserende tiltak, sier Depina i en pressemelding.

Vil utvikle nytt rammeverk for evaluering av naturfarer

I KlimaDigital vil digitalisering danne grunnlaget for utviklingen av et nytt rammeverk for evaluering av naturfarer. Rammeverket vil primært fokusere på risikoreduksjon knyttet til jord- og flomskred på grunn av nedbør, men vil senere kunne utvides til å omfatte andre typer naturfarer.

Utviklingen av rammeverket vil baseres på nye muligheter innenfor IoT (Internet of Things) ved å etablere et nettverk av sensorer som er koblet til internett i et jordskredutsatt område. IoT‑teknologien gjør det mulig å måle parametere som påvirker skråningsstabiliteten, mer effektivt og fleksibelt over lengre perioder.

Datainnsamlingen vil bidra til å forstå effekten av klimaendringer på naturfarer og redusere samfunnsrisikoen gjennom integrering med avanserte jordskred- og klimamodeller.

Samarbeid mellom forskning, industri og offentlige partnere

Rammeverket skal utvikles i nært samarbeid mellom sterke forsknings-, industri- og offentlige partnere. Forskningspartnere er SINTEF, NTNU og Meteorologisk institutt. Industripartnerne Nordic Semiconductor, Telia og Geonor bidrar med ekspertise på viktige, tekniske forhold i prosjektet. Prosjektets offentlige partnere er Norges vassdrags- og energidirektorat og Statens vegvesen.

- KlimaDigital er et kompetanseprosjekt med støtte fra Norges forskningsråds KLIMAFORSK-program, som har som mål å føre til fremragende klimaforskning til beste for samfunnet når det gjelder økt kunnskap om, effekter av og tilpasning til klimaendringer, heter det i meldingen.

Powered by Labrador CMS