Illustrasjonsfoto: Miljømerking Norge
Illustrasjonsfoto: Miljømerking Norge

Nå kan bygningsdrift bli Svanemerket

Svanemerkets nye krav til bygningsdrift har som mål å optimalisere ressursbruken og sikre høy miljøprestasjon gjennom hele byggets levetid.

Publisert Sist oppdatert

– Alle bygg påvirker natur, miljø og klima, både under bygging og i drift. Derfor innfører vi nå krav til bygningsdrift for å redusere klimapåvirkningen, sikre et godt innemiljø og forlenge byggets levetid, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge i en pressemelding. Miljømerking Norge forvalter det offisielle miljømerket Svanemerket og EU Ecolabel.

– Med de nye kravene til drift skal energityvene tas. Det må oppfylles krav til separate målesystemer for oppvarming, kjøling og strøm. Dette gir bedre kontroll over forbruket. I tillegg kreves det kontinuerlig optimalisering av driften, som oppfølging av ventilasjon og oppvarming, skriver Miljømerking Norge i meldingen.

Aktører som vil svanemerke byggningsdrift må kartlegge klimarisiko som vil påvirke bygget gjennom dets levetid. For eksempel skader fra vær og vind, og geografiske utfordringer som høyere havnivå og jordskred.

– Miljømerking er klimaarbeid satt i system. Ved å kreve miljømerking av driften, er man godt rustet til å møte både dagens og fremtidens krav om bærekraftig drift, sier Lund.

De 38 obligatoriske kravene dekker ni hovedområder. Kravene omfatter både daglig drift av bygget og løpende vedlikehold.

  • Spare energi med kontinuerlig overvåking og optimalisering.
  • Vurdere klimarisiko.
  • Sikre et godt innemiljø ved å kontrollere fuktighet og sterkt begrense bruk av skadelige kjemikalier.
  • Spare vann gjennom overvåking, optimalisering og vannbesparende teknologi.
  • Gjøre resirkulering av avfall, reparasjon og gjenbruk enkelt for leietakere.
  • Beskytte biologisk mangfold ved å unngå bruk av ugressmidler og bevare verdifulle naturområder.
  • Bruke produkter og tjenester som oppfyller strenge helse- og miljøkrav. 

Det er mulig å miljømerke drift av boligbygg, kontorer og formålsbygg, som skoler og barnehager, samt daginstitusjoner og treningssentre. 

Powered by Labrador CMS